Mięso (dziczyzna)

Chianti Riserva 2018

Riserva Chianti Classico przekonuje elegancją i finezją. Blend dominuje Sangiovese  z niewielkim dodatkiem Merlot i Cabernet Sauvignon, wino to starzeje się przez prawie dwa lata w beczkach z francuskiego dębu potem leżakuje w butelce kolejne 6-9 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek. Dłuższe leżakowanie pomaga winu zyskać strukturę i długowieczność, dzięki czemu jest idealnym partnerem do każdego świątecznego posiłku.

 

Baud Rouge Ancestral

Początki posiadłości Baud sięgają 1742 roku, a obecnie winiarnią zarządza już dziewiąte pokolenie. Rodzeństwo Clementine i Bastien, oboje w wieku poniżej 30 lat, produkują jedne z najlepszych win w okolicy.

Pyszna mieszanka 70% Trousseau i 30% Pinot Noir, to cuvée nosi nazwę “Ancestral”, ponieważ jest wytwarzane z najstarszych działek czerwonych winogron Baud posadzonych przez dziadka Clementine i Bastiena.

To lekkie  czerwone wino ma aromaty skóry i skoncentrowane nuty wiśni, żurawiny  i poziomek.  Kompleksowości dodają bogate nuty ziołowe. Taniny są miękkie, jedwabiste i eleganckie. 

Można je pić samodzielnie lub podawać z czerwonymi mięsami, takimi jak dziczyzna.

Rioja Gran Reserva 2015

Bodegas Ruiz de Viñaspre to mała rodzinna firma z siedzibą w Laguardia (Rioja Alavesa). 

Gran Reserva jest winem gładkim, pełnym i potężnym. Aromaty czerwonych owoców pięknie dopełniają subtelne nuty beczkowe (pudełko cygar, mahoń, nuty balsamiczne) silnie zintegrowane przez długi czas spędzony w butelce. Na podniebieniu jest gładkie, zrównoważone, gdzie harmonia owoców i drewna dodaje kompleksowości. Długi finisz.
Dobre połączenie z czerwonymi mięsami, grillowaną jagnięciną i pieczeniami.

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

Pinot Noir

Niekonwencjonalny Pinot, niedojrzałe truskawki, poziomki i wiśnie. Połączenie ziemistych aromatów wraz ze słodyczą wanilii i nutą tymianku. Miękkie, obfitujące w subtelną taninę, nieprześwitujący rubinowy kolor ponadto odświeżające w ustach.