Ryby (chude)

Malkoa Single Vinyard 2016

To wyjątkowe wino wytwarzane jest z bardzo dojrzałych winogron uprawianych ekologicznie. To Txakoli dojrzewało przez dwadzieścia miesięcy w pionowym owalnym betonowym zbiorniku. W tym czasie wino samo się stabilizuje i zyskuje objętość w ustach,  kolejnym etapem jest kilkumiesięczny okres starzenia w butelce.

Malkoa charakteryzuje się dużą złożonością, wyczuwalnymi nutami korzennymi i balsamicznymi oraz dominującymi nutami cytrynowymi (grejpfrut) i świeżymi aromatycznymi ziołami. Ma wyraźny atlantycki charakter, jest bardzo długie, świeże, mocne i strukturalne na podniebieniu, co pozwala mu dojrzewać przez wiele lat w butelce.

Podawać w temperaturze około 10ºC. Idealnie połączy się z owocami morza, takimi jak przegrzebki, ostrygi, tatar z tuńczyka czy kawior.

Kaiaren 2016

Złoty medal i 96 punktów w DWWA 2023 (jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów winiarskich organizowanych przez magazyn Decanter).

Rok 2016 charakteryzował się dużymi kontrastami temperatur i powolnym, ale wyjątkowo długim dojrzewaniem, aż do października. Doskonała dojrzałość  owocu sprawiła, że winiarnia zdecydowała się oddzielić niewielką części produkcji w celu wyprodukowania wyjątkowego i niepowtarzalnego wina.

Po 48 miesiącach leżakowania na osadzie drożdżowym, zostaje zabutelkowane (marzec 2021 r.), a po 24 miesiącach dojrzewania w butelce trafia na rynek. To jednoszczepowe wino z Hondarrabi Zuri z rocznika 2016 zostało wyprodukowane wyłącznie przy użyciu autochtonicznych drożdży w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Jest to limitowana edycja 6739 butelek.

Txakoli KAIAREN jest jasne, czyste i krystaliczne z cytrynowożółtym kolorem i złotymi  przebłyskami. W nosie intensywne z nutami mineralnymi, białymi kwiatami, aromatami kadzidła i dymu, ciastek i tostów Wino złożone, świeże z dużym potencjałem dalszego starzenia.

 

La Tortuga Veloz

Rocznik 2022 został uzany za doskonały dla szczepu Verdejo w apelacji Rueda. Tortuga to jego doskonały przykład.  100% Verdejo, w nosie aromaty świeżych owoców cytrusowych, białych owoców z odrobiną mentolu w tle. Na podniebieniu świeże i mineralne. Struktury dodaje długi czas spędzony na osadzie drożdżowym.

Riesling

Wino ma jasny słomkowo-żółty kolor i aromaty dojrzałych w słońcu cytrusów, grejpfruta i owoców pestkowych. Podniebienie delikatnie wytrawne i świeże z dobrą owocowością i mineralnością. Pięknie zbalansowane wino z długim finiszem, na każdą okazję, a pojemność 1000 ml jest dodatkowym atutem 🙂

 

Redentore Chardonnay

Wino skomponowane w 100% z odmiany Chardonnay, leżakowane na osadzie w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze. Barwa żywa, intensywna, połyskliwa. W aromacie typowe dla tej odmiany nuty masła i dojrzałe owoce południowe. Usta soczyste i dobrze zbalansowane. Idealnie pasuje do dań rybnych i owoców morza, świetnie sprawdza się również jako aperitif. Spełnia normy wina organicznego i wegańskiego.

Prosecco Col Fondo

Prosecco Col Fondo, czyli wino nieklarowane i niefiltrowane. Dzięki temu uzyskujemy mętne prosecco, które wraz z upływem czasu zyskuje pełnie i głębie smaków. I tak świeże nuty typowe dla Prosecco pod koniec fermentacji rozwijają się stopniowo w coraz bardziej złożone nuty chrupiącego chleba i miąższu brzoskwini. Podobnie, początkowo łagodne, owocowe smaki zmieniają się z upływem miesięcy, stają się bardziej złożone i wytrawne z przyjemnym gorzkawym posmakiem. Piękny, kremowy perlage!

Wino bez dodatku siarczanów.

Battista

Etykieta przykuwająca uwagę, z nawiązaniem do okresu renesansu. Typowe Chardonnay z północnych Włoch. W smaku bardzo owocowe, z przewagą cytrusów i gruszek, jednak ze względu na proces leżakowania wina na osadzie drożdżowym, możemy wyczuć również aromaty woskowe i migdałowe. Wino mocno aksamitne. z piękną kwasowością i długim finiszem.

Ezerjó T

Prawdziwa wizytówka regionu Mór. W nosie jest burzliwe, ale ma wyjątkowo dobrze zdefiniowaną gamę zielonych jabłek, rumianku, gruszki i suszonych owoców pestkowych. W smaku znajdziemy aromaty cytryny, limonki, grejpfruta, suszonego banana, moreli i liści pomidora, są one wyczuwalne na podniebieniu, które jest lekkie i świeże ze słonymi nutami, zakończone długim mineralnym finiszem.

Fermentowane na rodzimych drożdżach i dojrzewane w stalowej kadzi technologią redukcyjną.

Papír Olaszrizling

Olaszrizling o klasycznej budowie i jasnożółtej barwie, pochodzący z wyjątkowego regionu winiarskiego o wulkanicznej glebie, zwanego Somló. Ta gleba (bazalt) określa i kształtuje cechy wina. Jest niezwykle świeże, rześkie i pełne energii z nutami zielonego jabłka, agrestu, cytryny, limonki, melona, kwiatu jabłoni, mokrych pestek i ziołowych właściwości. Na finiszu niechybnie zasolone i mineralne.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w stalowych kadziach technologią redukcyjną.

Caçada Real Branco

W ustach wielka elegancja, dobrze zrównoważona kwasowość. Długie i owocowe wykończenie. Jasny słomkowożółty kolor. Świeże cytrusowe aromaty.