SklepRicasoli

Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva

Ta znakomita kompozycja Sangiovese 90%, Merlot 5% i Canaiolo 5% dojrzewała przez 15 miesięcy w dużych beczkach tonneaux, a następnie 3-6 miesięcy w butelkach. Kolor intensywnej rubinowej czerwieni. W aromacie silnie wyczuwalne nuty czerwonych owoców oraz kwiatowe akcenty fiołków. Na języku wino jest dość miękkie, z dobrze zrównoważoną kwasowością i garbnikami. Harmonijne, z długotrwałym finiszem i eleganckim charakterem.

Toscana Rosso

W tym winie skomponowanym z gron Sangiovese (60%), Merlot (30%) i Cabernet Sauvignon (10%), i dojrzewanym przez 3 miesiące w dużych (500L) beczkach dębowych odnajdujemy bogactwo owoców. Dojrzałe jeżyny, jagody, wiśnie i śliwki są tu wzbogacone delikatnym akcentem fiołków. W ustach wyczuwamy te same nuty uzupełnione przyprawami korzennymi. Soczyście owocowe wino, pełne i miękkie. Bardzo przyjemne i uniwersalne. Idealne do przystawek, makaronów, grillowanych mięs.

Brolio Bettino Chianti Classico

Intensywnie rubinowe wino skomponowane w 90% Sangiovese i 10% Abrusco. Dorzewało przez 18 miesięcy w dużych dębowych beczkach, a następnie przez 3 miesiące w butelce. Świeży aromat dojrzałych czerwonych owoców z wyraźnymi akcentami korzennych przypraw. Pełny charakter, żywy smak z dojrzałymi i mineralnymi ciepłymi nutami. Smaczne i bardzo przyjemne.

Chianti

Klasyczne Chianti skomponowane z Sangiovese (85%), uzupełnione Merlot i Cabernet Sauvignon. Dojrzewanie przez kilka miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie 3-6 miesięcy w butelce. Piękna intensywna rubinowa barwa. Ujmujący bukiet: czerwone owoce, wanilia i przyprawy. W smaku jest bogate i harmonijne z gładką, krągłą taniną. Finisz z intrygującą nutą mineralną.