Barossa Valley

Lola

Lola co  roku jest trochę inna. W 2019 roku Semillon stanowi 46%, 30% Clairette, z równowagą podzieloną między Vermentino i Viognier. Semillon jest uprawiany w dolinie Barossa od 1850 roku i jest godnie uhonorowany w tym winie. Semillon pochodzi z trzech starych winnic (60, 70 i 90 lat) położonych w Ebenezer, u podnóża wzgórz w pobliżu Bethany i na dnie doliny w pobliżu rzeki Para. Clairette jest uprawiana na wzniesieniu w Rowland Flat po wschodniej stronie doliny. Ten późno dojrzewający szczep o doskonałej retencji kwasów zapewnia dodatkową świeżość. Viognier i Vermentino dodają tekstury i soczystych aromatów owoców pestkowych.
Przepiękna, niekonwencjonalna biel, z aromatami cytryny, zieleni, świeżych moreli i miodu oraz cielistym, orzeźwiającym podniebieniem. Wino, które bez wątpienia zachwyci Cię tak jak nas.

The Wishbone

Dolina Barossa robi dużo mocno strukturalnych win na bazie szczepy Shiraz, mają moc i agresywne taniny. Ta wersja jest troszkę inaczej złożona, jest przede wszystkim soczystość przy jednoczesnej dość mocno zaakcentowanej treści i miękkich taninach, sporo ciemnej czereśni, śliwki, aronii, tymianku i rozmarynu. Wdzięczne wino, kiedy na naszych stołach gości sporo bogatej i tłustej wołowiny i aromatycznej jagnięciny, doprawionych sporą dawką ziół i korzennych przypraw. Wine pairing na bazie steak’ów w towarzystwie ziół i pieprzu, wręcz idealny. Super pijalność!