Jedna z naszych propozycji na letnie drinki oparte na prosecco. Pyszny, prosty i orzeźwiający drink.
Czym jest drink mimoza?
Historycznie koktajl nazwany po roślinie o żółtych kwiatach o nazwie mimoza. Połączenie musującego wina oraz soku z pomarańczy (w tym przypadku z grejpfruta) gościł na stołach w Hiszpanii od wieków, zwłaszcza w regionach obfitujących w pomarańcze i musujące wina takie jak cava takich jak Walencja, Castellón, Alicante i Katalonia. Wino musujące było również łączone z sokiem jabłkowym, winogronowym oraz sokiem z innych owoców.
Mimoza jest skomponowana z szampana lub innego wina musującego i schłodzonego soku, zwykle z pomarańczy. Tradycyjnie serwowana w wysokim wąskim kieliszku przy okazji brunchu, wesela i innych przyjęć (również biznesowych).
Przepis na mimozę z grejpfrutem i Prosecco
Zaopatrz się w niezbędne wino musujące, szczególnie polecamy prosecco i cavę.
Grapefruit Mimosa
Utensylia
- Kieliszek do wina lub szklanka koktajlowa
Składniki
- 1 część sok grejpfrutowy
- 1 część Prosecco
Przybranie
- 1 plaster grejpfruta
Instrukcja
- Do kieliszka lub koktajlowej szklanki nalejcie mocno schłodzonego soku grejpfrutowego.
- Następnie nachylając kieliszek pod kątem 45 stopni powoli dopełnijcie Prosecco.
- Jeśli wolicie słodsze drinki, możecie użyć więcej soku, jeśli wytrawne, dolejcie więcej wina.
- Wymieszajcie już po podaniu