fbpx

Grejpfrutowa mimoza

Jedna z naszych propozycji na letnie drinki oparte na prosecco. Pyszny, prosty i orzeźwiający drink.

Czym jest drink mimoza?

Historycznie koktajl nazwany po roślinie o żółtych kwiatach o nazwie mimoza. Połączenie musującego wina oraz soku z pomarańczy (w tym przypadku z grejpfruta) gościł na stołach w Hiszpanii od wieków, zwłaszcza w regionach obfitujących w pomarańcze i musujące wina takie jak cava takich jak Walencja, Castellón, Alicante i Katalonia. Wino musujące było również łączone z sokiem jabłkowym, winogronowym oraz sokiem z innych owoców.

Mimoza jest skomponowana z szampana lub innego wina musującego i schłodzonego soku, zwykle z pomarańczy. Tradycyjnie serwowana w wysokim wąskim kieliszku przy okazji brunchu, wesela i innych przyjęć (również biznesowych).

Przepis na mimozę z grejpfrutem i Prosecco

Zaopatrz się w niezbędne wino musujące, szczególnie polecamy prosecco i cavę.

Grapefruit Mimosa

Grejpfrutowa wariacja na temat klasycznej Mimozy. Idealna do brunchu, i świetna na wszystkie specjalne okazje. Drink jest prosty i wymaga tylko dwóch składników.
Typ: Drinki i Koktajle

Utensylia

  • Kieliszek do wina lub szklanka koktajlowa

Składniki

  • 1 część sok grejpfrutowy
  • 1 część Prosecco

Przybranie

  • 1 plaster grejpfruta

Instrukcja

  • Do kieliszka lub koktajlowej szklanki nalejcie mocno schłodzonego soku grejpfrutowego.
  • Następnie nachylając kieliszek pod kątem 45 stopni powoli dopełnijcie Prosecco.
  • Jeśli wolicie słodsze drinki, możecie użyć więcej soku, jeśli wytrawne, dolejcie więcej wina.
  • Wymieszajcie już po podaniu

Uwagi

Prosecco i sok powinny być bardzo mocno schłodzone, ponieważ lód rozwodni smak drinka. Jeśli używacie świeżego soku grejpfrutowego, usuńcie miąższ. Nigdy nie wybierajcie soku z koncentratu, ponieważ zepsuje to smak drinka.