Włoski koktajl na bazie wina, powszechnie stosowany jako aperitif w północno-wschodnich Włoszech (tam najbardziej popularny).

Drink na bazie likieru Aperol oraz Prosecco stał się niezwykle popularny od około 2018 roku (po za Włochami). Został uznany za dziewiąty najlepiej sprzedający się koktajl na świecie w 2019 roku przez ranking Drinks International.

 

 

Szczypta Historii

Spritz urodził się w okresie dominacji Habsburgów w Veneto w XIX wieku. Żołnierze, kupcy, dyplomaci i pracownicy imperium Habsburgów w tym regionie szybko przyzwyczaili się do picia lokalnego wina w tawernach, ale nie byli przyzwyczajeni do wyższej zawartości alkoholu. Goście zaczęli prosić lokalnych gospodarzy o dodanie do wina odrobiny wody (spritzen po niemiecku), aby trunki były lżejsze.

Oryginalny spritz składał się z białego wina musującego lub czerwonego wina rozcieńczonego wodą. Włoski aperitif Aperol został stworzony w Padwie w 1919 roku przez braci Barbieri. W latach 50. XX wieku Aperol Spritz stał się popularną alternatywą dla zwykłej weneckiej mieszanki białego wina i wody.

 

Aperol Spritz – przepis i proporcje

Poniżej znajdziesz prosty i szybki przepis, a tak naprawdę proporcje w jakich połączyć składniki. A jeśli czegoś Ci brakuje masz, zapraszamy do zakupów. Mamy wyśmienite butelki prosecco no i oczywiście aperol.

Aperol Spritz (Veneziano)

Szybki i prosty przepis i proporcje na drink Aperol Spritz.
Przygotowanie5 minut
Typ: Drinki i Koktajle

Utensylia

  • Kieliszek do wina lub szklanka koktajlowa

Składniki

Alkohole

  • 2 część Aperol
  • 3 część Prosecco

Pozostałe

  • Woda Gazowana (wedle uznania)
  • 1 plaster Pomarańcz

Instrukcja

  • Do kieliszka lub koktajlowej szklanki włóżcie kilka kostek lodu.
  • Dodajcie pół lub cały plasterek pomarańczy.
  • Wlejcie do kieliszka 2 części Aperola, 3 części schłodzonego Prosecco i dopełnijcie drinka kilkoma kroplami wody gazowanej. Całość powinna mieć słynny, pomarańczowy kolor zachodzącego włoskiego słońca i przyjemnie łaskotać w nos bąbelkami.
  • Na koniec wymieszajcie wszystko, wyciskając przy tym plasterek pomarańczy, żeby uzyskać idealny smak.°

Uwagi

Prosecco i Aperol powinny być mocno schłodzone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating