Pyszny i prosty letni drink z winem musującym jak Prosecco oraz przecierem z brzoskwini.
Czym jest Bellini?
To włoski drink, na którego przepis stworzył Giuseppe Cipriani pomiedzy 1934 a 1948 rokiem. Drink był na początku sezonową nowością w Harry’s Bar, którego autor był właścicielem. Jest również znany z wersji Puccini, w której przecier z brzoskwini zastępuje się sokiem z mandarynki oraz Rossini, gdzie stosuje się przecier z truskawek.
Bellini tradycyjnie przygotowuje się z Prosecco, ale świetnie pasuje również bogatego w smak szampana.
Wybierz swoje Prosecco oraz sprawdź dokładny przepis poniżej:
Bellini
Utensylia
- Podłużny kieliszek do wina (tak zwany flute)
Składniki
- 100 ml Prosecco
Pozostałe
- 50 ml przecier ze świeżej dojrzałej brzoskwini
- 1 plaster brzoskwini do dekoracji
Instrukcja
- Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy tak, aby powstał jednolity przecier. Możecie też użyć blendera, jeśli Wasza brzoskwinia nie jest aż tak dojrzała, żeby pognieść ją widelcem.
- Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini
- Dodajemy Prosecco I delikatnie mieszamy
- Przyozdabiamy brzoskwinią