Pyszny i prosty letni drink z winem musującym jak Prosecco oraz przecierem z brzoskwini.

Czym jest Bellini?

To włoski drink, na którego przepis stworzył Giuseppe Cipriani pomiedzy 1934 a 1948 rokiem. Drink był na początku sezonową nowością w Harry’s Bar, którego autor był właścicielem. Jest również znany z wersji Puccini, w której przecier z brzoskwini zastępuje się sokiem z mandarynki oraz Rossini, gdzie stosuje się przecier z truskawek.

Bellini tradycyjnie przygotowuje się z Prosecco, ale świetnie pasuje również bogatego w smak szampana.

Wybierz swoje Prosecco oraz sprawdź dokładny przepis poniżej:

Bellini

Bellini to jeden z najbardziej znanych włoskich drinków. Wymyślony przez Guseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy obrazów Giovaniego Belliniego. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini.
Typ: Drinki i Koktajle

Utensylia

  • Podłużny kieliszek do wina (tak zwany flute)

Składniki

  • 100 ml Prosecco

Pozostałe

  • 50 ml przecier ze świeżej dojrzałej brzoskwini
  • 1 plaster brzoskwini do dekoracji

Instrukcja

  • Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy tak, aby powstał jednolity przecier. Możecie też użyć blendera, jeśli Wasza brzoskwinia nie jest aż tak dojrzała, żeby pognieść ją widelcem.
  • Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini
  • Dodajemy Prosecco I delikatnie mieszamy
  • Przyozdabiamy brzoskwinią

Uwagi

Prosecco powinno być mocno schłodzone. Przed nalaniem przecieru brzoskwiniowego możecie schłodzić kieliszek wrzucając do niego na chwilę kilka kostek lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating