Przepis na czerwone grzane wino (grzaniec)
Gotowe wynalazki i mieszanki odstawcie na bok, przedstawiamy prosty i smaczny przepis na zimowego pysznego grzańca, bez chemicznych dodatków.
Wino jakie polecamy do jego przygotowania:
Przepis na czerwone grzane wino (grzaniec)
Utensylia
- patelnia
- garnek lub rondel
- kubki
Składniki
Alkohole
- 1 but. czerwone wino Cabernet Sauvignon lub Tempranillo
- 50 ml czerwone martini lub likier pomarańczowy (opcjonalnie)
Pozostałe
- 1 szt. pomarańcza
- 6 szt. goździki (dodatkowe do dekoracji)
- 2 laska cynamon
- 3 ziarna kardamon
- 2-3 łyżeczki miód (lub wedle uznania)
Instrukcja
- Na patelni prażymy goździki, laski cynamonu oraz kardamon aż kuchnia wypełni się pięknym, korzennym zapachem (1-2 minuty).
- Do garnka wlewamy wino oraz wrzucamy uprażone przyprawy. Gdy wino tylko stanie się lekko ciepłe, rozprowadzamy 3 łyżki miodu.
- W międzyczasie kroimy pomarańczę na pół. Jedną połówkę kroimy w grubsze plastry (5mm), które posłużą nam do dekoracji grzańca. Drugą połówkę kroimy na 4 części i wciskamy je do naszego wina.
- Wino ogrzewamy do momentu, aż zobaczymy lekko unoszącą się parę. Na koniec opcjonalnie wlewamy martini lub likier i mieszamy. Po wyłączeniu przecedzamy całość przez sitko i przelewamy do szklanek, dekorujemy całość plastrami pomarańczy nakłutymi goździkami.
- Pijcie, póki ciepłe!
Uwagi
Wino nie może się zagotować, ogrzewamy je dopóki nie zacznie delikatnie parować.