fbpx

Przepis na czerwone grzane wino (grzaniec)

Gotowe wynalazki i mieszanki odstawcie na bok, przedstawiamy prosty i smaczny przepis na zimowego pysznego grzańca, bez chemicznych dodatków.

Wino jakie polecamy do jego przygotowania:

Przepis na czerwone grzane wino (grzaniec)

Typ: Drinki i Koktajle

Utensylia

  • patelnia
  • garnek lub rondel
  • kubki

Składniki

Alkohole

  • 1 but. czerwone wino Cabernet Sauvignon lub Tempranillo
  • 50 ml czerwone martini lub likier pomarańczowy (opcjonalnie)

Pozostałe

  • 1 szt. pomarańcza
  • 6 szt. goździki (dodatkowe do dekoracji)
  • 2 laska cynamon
  • 3 ziarna kardamon
  • 2-3 łyżeczki miód (lub wedle uznania)

Instrukcja

  • Na patelni prażymy goździki, laski cynamonu oraz kardamon aż kuchnia wypełni się pięknym, korzennym zapachem (1-2 minuty).
  • Do garnka wlewamy wino oraz wrzucamy uprażone przyprawy. Gdy wino tylko stanie się lekko ciepłe, rozprowadzamy 3 łyżki miodu.
  • W międzyczasie kroimy pomarańczę na pół. Jedną połówkę kroimy w grubsze plastry (5mm),  które posłużą nam do dekoracji grzańca. Drugą połówkę kroimy na 4 części i wciskamy je do naszego wina.
  • Wino ogrzewamy do momentu, aż zobaczymy lekko unoszącą się parę. Na koniec opcjonalnie wlewamy martini lub likier i mieszamy. Po wyłączeniu przecedzamy całość przez sitko i przelewamy do szklanek, dekorujemy całość plastrami pomarańczy nakłutymi goździkami.
  • Pijcie, póki ciepłe!

Uwagi

Wino nie może się zagotować, ogrzewamy je dopóki nie zacznie delikatnie parować.