Choć Choya Silver, a tak naprawdę Umeshu czyli alkohol na bazie owocu japońskiej śliwki/moreli o nazwie Ume, to ulubiony drink całej ekipy, przywołujący swoim smakiem wiele letnich wspomnień z naszego ogródka. Mimo, że to nie wino, to wraz z prosecco stanowi idealną parę.
Czym jest umeshu?
Choya to marka produkująca wiele alkoholi, tym najbardziej znanym jest ich likier na bazie owoców z rodziny śliwek Ume. Śliwka lub morela zasypywana jest cukrem i zalewana alkoholem często Shōchū (ok 36-45% zawartości alkoholu) i tak maceruje się przez jakiś czas.
Drink Choya Prosecco
Utensylia
- Kieliszek do wina lub szklanka koktajlowa
Składniki
Alkohole
- 100 ml Umeshu (Choya Silver)
- 100 ml Prosecco
Pozostałe
- ¼ Limonka
- Lód
- Mięta (opcjonalnie)
Instrukcja
- Do koktajlowej szklanki włóżcie kilka kostek lodu.
- Mocno wyciśnijcie na lód ćwiartkę limonki (dokładnie umytą) i wrzućcie ją do szklanki.
- Dorzućcie kilka listków mięty (opcjonalne)
- Połowę szklanki wypełnijcie schłodzoną Choyą, drugą połowę tak samo dobrze schłodzonym Prosecco.
- Na koniec wymieszajcie drinka i cieszcie się super orzeźwiającym połączeniem smaków.