fbpx

Przepis na drink Choya Prosecco

Choć Choya Silver, a tak naprawdę Umeshu czyli alkohol na bazie owocu japońskiej śliwki/moreli o nazwie Ume, to ulubiony drink całej ekipy, przywołujący swoim smakiem wiele letnich wspomnień z naszego ogródka. Mimo, że to nie wino, to wraz z prosecco stanowi idealną parę.

Czym jest umeshu?

Choya to marka produkująca wiele alkoholi, tym najbardziej znanym jest ich likier na bazie owoców z rodziny śliwek Ume. Śliwka lub morela zasypywana jest cukrem i zalewana alkoholem często Shōchū (ok 36-45% zawartości alkoholu) i tak maceruje się przez jakiś czas.

Choya Prosecco – przepis i proporcje

Nasz dobry i prosty drink to połączenie alkoholu umeshu oraz prosecco. Pyszny, idealny na lato drink.

Drink Choya Prosecco

Prosty drink na bazie likieru z moreli japońskiej Ume oraz pysznego włoskiego prosecco.
Przygotowanie3 min
Typ: Drinki i Koktajle
Yield: 1 osoba

Utensylia

  • Kieliszek do wina lub szklanka koktajlowa

Składniki

Alkohole

  • 100 ml Umeshu (Choya Silver)
  • 100 ml Prosecco

Pozostałe

  • ¼ Limonka
  • Lód
  • Mięta (opcjonalnie)

Instrukcja

  • Do koktajlowej szklanki włóżcie kilka kostek lodu.
  • Mocno wyciśnijcie na lód ćwiartkę limonki (dokładnie umytą) i wrzućcie ją do szklanki.
  • Dorzućcie kilka listków mięty (opcjonalne)
  • Połowę szklanki wypełnijcie schłodzoną Choyą, drugą połowę tak samo dobrze schłodzonym Prosecco.
  • Na koniec wymieszajcie drinka i cieszcie się super orzeźwiającym połączeniem smaków.

Uwagi

Pamiętajcie aby alkohole były dobrze schłodzone.