Grzane wino można przygotować nie tylko na bazie czerwonego wina, ale również białego. Karygodne natomiast byłoby jego “przygotowywanie” lub kupno z gotowej przyprawy lub całkowicie gotowej formie na sklepowej półce skoro można go przygotować tak prosto.

Poniżej nasz prosty przepis na grzane wino, który możecie dowolnie modyfikować oraz przykładowe butelki, które polecamy do jego przygotowania.

Przepis na białe grzane wino (grzaniec)

Grzaniec można zrobić nie tylko na bazie czerwonego, ale również białego wina. To prosty i pyszny rozgrzewający przepis na zimniejsze dni.
Typ: Drinki i Koktajle

Utensylia

  • patelnia
  • garnek lub rondel
  • kubki lub szklanki do serwowania

Składniki

Alkohol

  • 1 but. białe wino Sauvignon Blanc lub Malvasia
  • 1 kieliszek amaretto (opcjonalnie)

Pozostałe

  • 1 szt. pomarańcz
  • 1 szt. suszone jabłko (opcjonalnie)
  • 1 laska cynamon
  • 6 szt. goździki
  • 1 szt. cytryna
  • 1 laska wanilia
  • 3 łyżeczki miód

Instrukcja

  • Na patelni prażymy laskę cynamonu oraz goździki przez 1-2 minuty.
  • Do garnka wlewamy wino łącząc je z przyprawami z patelni oraz laską wanilii. Gdy całość zrobi się delikatnie ciepła, dodajemy łyżeczki miodu. W międzyczasie kroimy pomarańczę w plastry i dodajemy do naszego winnego naparu. Z cytryny kroimy skórkę w długie, zakręcone wstążki, posłużą nam do dekoracji.
  • Gdy tylko zauważymy parę unoszącą się nad winem (pamiętajmy, że wino nie może się zagotować!) wlewamy kieliszek amaretto. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, przecedzamy i przelewamy do szklanek i dekorujemy plastrami suszonych jabłek oraz skórką z cytryny. Santé!

Uwagi

Wino nie może się zagotować, ogrzewamy je dopóki nie zacznie delikatnie parować. Plastry jabłek możecie wcześniej ususzyć sami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating