Nasza wersja szybkiego lecz mało ortodoksyjnego przepisu na ten poncz czyli drink z białym lub czerwonym winem i owocami. Idealny na cieplejsze dni.
Jak zrobić sangrie?
W dosłownym tłumaczeniu Sangria oznacza upuszczanie krwi. Pochodzenia sangrii dokładnie określić nie można, ale wczesne wersje były popularne w Hiszpanii, Grecji i Anglii”.
Receptury sangrii są bardzo zróżnicowane, zależą od regionu Hiszpanii, a przede wszystkim indywidualnego przepisu gospodarza. Podstawowymi składnikami są zawsze czerwone lub białe wino. Niektóre przepisy na sangrię, oprócz wina i owoców, zawierają również mocniejsze alkohole i wodę gazowaną.
Tradycyjnie można ją mieszać z lokalnymi owocami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, jagody, jabłka, gruszki, ale również ananas czy limonka.
Dobra Sangria – szybki przepis
Najpierw zaopatrz się w wino, polecamy nasze dwa zestawy do Sangrii. Ten koktajl na białym winie, a także czerwonym winie przygotujesz szybko i prosto. Owoce zastosuj, te które masz i wedle własnej preferencji.
Biała i Czerwona Sangria
Utensylia
- Dzbanek
- Drewniana łyżka
Składniki
Alkohol
- 1 butelka Wino białe lub czerwone
Pozostałe
- 330 ml 7 Up lub Sprite (do czerwonego wina polecamy Fante)
- Owoce (jabłka, pomarańcze, morele, brzoskwinie, truskawki)
- Mięta (opcjonalnie)
- Lód
Instrukcja
- Do dzbanka włóżcie kilka kostek lodu.
- Dodajcie ulubionych owoców. Możecie wykorzystać jabłka, pomarańcze, limonki, ale też truskawki, brzoskwinie czy morele. Możliwości jest mnóstwo i to Wy decydujecie o smaku swoich drinków.
- Dodajcie kilka listków mięty. Dzięki temu całość będzie smakowała świeżo i orzeźwiająco.
- Na lód i owoce wlejcie wino. Wybraliśmy dla Was lekkie i delikatnie smaki, które świetnie pasują do takiej owocowej mieszanki. Wybierzcie białe lub czerwone.
- Całość dopełnijcie dołączonym 7 Up lub Sprite lub . Rekomendujemy wykorzystanie obu butelek, ale możecie w trakcie sprawdzić jaki poziom słodyczy Wam odpowiada.
- Czas na mieszanie! Także do nalewania sangrii warto użyć dużej łyżki, łatwiej będzie Wam poradzić sobie z nakładaniem pokrojonych owoców.