Nasza wersja szybkiego lecz mało ortodoksyjnego przepisu na ten poncz czyli drink z białym lub czerwonym winem i owocami. Idealny na cieplejsze dni.

Jak zrobić sangrie?

W dosłownym tłumaczeniu Sangria oznacza upuszczanie krwi. Pochodzenia sangrii dokładnie określić nie można, ale wczesne wersje były popularne w Hiszpanii, Grecji i Anglii”.

Receptury sangrii są bardzo zróżnicowane, zależą od regionu Hiszpanii, a przede wszystkim indywidualnego przepisu gospodarza. Podstawowymi składnikami są zawsze czerwone lub białe wino. Niektóre przepisy na sangrię, oprócz wina i owoców, zawierają również mocniejsze alkohole i wodę gazowaną.

Tradycyjnie można ją mieszać z lokalnymi owocami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, jagody, jabłka, gruszki, ale również ananas czy limonka.

Dobra Sangria – szybki przepis

Najpierw zaopatrz się w wino, polecamy nasze dwa zestawy do Sangrii. Ten koktajl na białym winie, a także czerwonym winie przygotujesz szybko i prosto. Owoce zastosuj, te które masz i wedle własnej preferencji.

Biała i Czerwona Sangria

Prosty, szybki i pyszny przepis na sangria, białe lub czerwone wino z owocami.
Przygotowanie10 minut
Aktywny Czas5 minut
Macerowanie3 godziny
Całkowity Czas3 godziny 15 minut
Typ: Drinki i Koktajle
Kuchnia: Hiszpania
Sposób podania: 1 litra

Utensylia

  • Dzbanek
  • Drewniana łyżka

Składniki

Alkohol

  • 1 butelka Wino białe lub czerwone

Pozostałe

  • 330 ml 7 Up lub Sprite (do czerwonego wina polecamy Fante)
  • Owoce (jabłka, pomarańcze, morele, brzoskwinie, truskawki)
  • Mięta (opcjonalnie)
  • Lód

Instrukcja

  • Do dzbanka włóżcie kilka kostek lodu.
  • Dodajcie ulubionych owoców. Możecie wykorzystać jabłka, pomarańcze, limonki, ale też truskawki, brzoskwinie czy morele. Możliwości jest mnóstwo i to Wy decydujecie o smaku swoich drinków.
  • Dodajcie kilka listków mięty. Dzięki temu całość będzie smakowała świeżo i orzeźwiająco.
  • Na lód i owoce wlejcie wino. Wybraliśmy dla Was lekkie i delikatnie smaki, które świetnie pasują do takiej owocowej mieszanki. Wybierzcie białe lub czerwone.
  • Całość dopełnijcie dołączonym 7 Up lub Sprite lub . Rekomendujemy wykorzystanie obu butelek, ale możecie w trakcie sprawdzić jaki poziom słodyczy Wam odpowiada.
  • Czas na mieszanie! Także do nalewania sangrii warto użyć dużej łyżki, łatwiej będzie Wam poradzić sobie z nakładaniem pokrojonych owoców.

Uwagi

Możecie zalać owoce winem dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc lub przynajmniej 3-6 godziny. Przed serwowaniem dolejcie jedynie napój gazowany. Do czerwonej sangrii zamiast Sprite polecamy dodać Fantę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating