fbpx

Wina półwytrawne

 

Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina półwytrawne nie są zbyt słodkie. Z tego względu dużo prościej jest w przyszłości rozsmakować się w winach wytrawnych.

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji. Standardowo przyjęte normy odnoszące się do laboratoryjnej ilości cukru w litrze wina wspominają o tym, że w winach wytrawnych nie może ono przekraczać 4 gram/litr. Natomiast w winach półwytrawnych musi mieścić się między 4 a 12 gram/litr. Nie są to jednak możliwe do zastosowania w każdym przypadku wytyczne, które możemy stosować do analizy wszystkich win z całego świata. Wiele krajów ma własne normy, które dopuszczają zazwyczaj niższą lub wyższą zawartość cukru. Warto tutaj wspomnieć na przykład o Primitivo di Manduria, w którym poziom cukru może osiągać nawet 18 gram w litrze. W państwach, w których jest cieplejszy klimat, prościej jest uzyskać wyższy poziom cukru w winie. Wysoka ilość słońca powoduje, że winogrono dojrzewa szybciej oraz jest słodsze. W zimniejszych regionach na przykład we Francji, trudniej jest osiągnąć zbliżony stopień dojrzałości, jak na przykład w winach z Chillie. W państwach niemieckich przynależność wina do konkretnej kategorii smakowej określana jest przez specjalne przepisy. Przykładowo, wino półwytrawne to takie, którego ilość cukru resztkowego waha się w granicach między 12 a 18 gram w litrze. Kwasowość nie może być w nim wyższa niż 10 gram/litr. W części krajów bywa tak, że producenci muszą mechanicznie dodawać do wina cukier, ponieważ winogrono nie dojrzało właściwie i nie ma w sobie wystarczającej ilości cukru.

Wina półwytrawne – jeszcze kilka słów na ich temat

 

W tej kategorii znajdziesz doskonale zbilansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, subtelne, wzbogacone o nutę słodyczy. Wytwarza się je z tych samych winogron co wina wytrawne oraz słodkie. Jednak w składzie mają większą ilość cukru resztkowego, co jest w stanie zrównoważyć smak kwasowości. W naszej ofercie znajdują się znakomite wina półwytrawne białe, czerwone oraz różowe, w tym również musujące. Nasze wina są orzeźwiające, pełne bukietów owocowych oraz zapachów. Są bardzo popularne wśród naszych Klientów. Ogólnie stosowane normy laboratoryjne odnoszące się do ilości cukru w 1l muszą mieścić się w przedziale 4 a 12 gram/litr. Nie są one takie same we wszystkich krajach. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą win półwytrawnych..

zobacz również

Wina słodkie

Wina wytrawne

Degustacja wina