Wino Hiszpańskie
Ekspresja wpisana jest w kulturę tego narodu! Zaczynając od intensywnej czerwieni i żółci w barwach, kończąc na dynamicznym flamenco. Pijąc hiszpańskie wina również doświadczamy żywej eksplozji owocowości. A także, tak jak w przypadku corridy, nutki pieprzu.
Hiszpania leży na Półwyspie Iberyjskim oraz znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Jest to państwo o jednej z najstarszych tradycji winiarskich w Europie. Produkuje się tu głównie wina czerwone, od głębokiej i eleganckiej Riojy, po proste ale ekspresyjne wina z Nawarry. Pod względem jakościowych bieli wyróżnia się region Rueda. No i oczywiście musująca Cava, która, obok Szampana i Prosecco, należy do najważniejszej trójcy bąbelków. Hiszpania jest zróżnicowana jeśli chodzi o mikroklimat i terroir, dlatego na każdym krańcu narodu możemy znaleźć inny styl wina.
Zacznijmy od Katalonii, krainy, która znajduje się w pobliżu Barcelony. Skarbami tej ziemi są Priorat i Cava, wina cenione na całym świecie. Pierwsze czerwone powstaje zazwyczaj ze szczepów garnacha, carignan, merlot, syrah czy pinot noir. Priorata można kochać za wiśnie i śliwki w czekoladzie, za smukłe taniny i intrygującą domieszkę żwiru. I za widoki. Jest to niezwykle trudno dostępna lokacja o stromych stokach, gdzie pejzaż malują winnice i drepczące wśród nich osiołki. Drugą atrakcją Katalonii jest elegancka, a zarazem egzotyczna Cava, wino musujące produkowane metodą szampańską (wtórna fermentacja zachodzi w butelce). Najlepsze Cavy wytwarza się w subregionie Penedès z białych szczepów parellada, macabeo i xarello. Aby Cavie stało się zadość, należy spełnić kilka warunków np. trzymać wino w butelce na osadzie drożdżowym przez minimum 9 miesięcy. Po 15 miesiącach możemy napisać na butelce Reserva. W przypadku 30 miesięcznego kontaktu z osadem, nasza Cava zasługuje na miano Gran Reserva.
Powyższe nazewnictwo stosuje się do określenia długości trzymania wina na osadzie tylko w przypadku win musujących. Jeśli chodzi o wina spokojne słowo reserva i gran reserva dotyczy czasu dojrzewania wina np. Rioja Reserva oznacza, że wino dojrzewa 3 lata z czego przynajmniej rok w dębie. Rioja Gran Reserva definiuje wino, które spędziło w beczce co najmniej 18 miesięcy i dojrzewa w sumie 5 lat. Bywają i lekkie owocowe Riojy, dojrzewane przez 18 miesięcy, w tym 6 w beczce, na których etykiecie widnieje napis Crianza. I tak przenieśliśmy się do północno-wschodniej Hiszpanii i subregionu La Rioja. Krainę można podzielić na na trzy odcinki: Rioja Alta (najwyżej położona), Rioja Baja (baskijska część) i Rioja Alavesa (niedaleko miasta Logrono). Flagowym szczepem i zarazem najpopularniejszym czerwonym winogronem w Hiszpanii jest tempranillo dające aromaty wiśni, suszonych śliwek. Tempranillo dojrzewane w drewnie rozwija w sobie aromaty kopru, cedru i tytoniu. Rioja to zazwyczaj kupaż tempranillo, garnachy, mazuelo i maturany tinty. Coraz popularniejsza w tym regionie staje się biała Rioja stworzona ze szczepów: viura, malvasia, garnacha blanca, tempranillo blanco, a czasem i chardonnay.
Można by rzec, że powoli z cienia Riojy wychodzi niedaleko położona Nawarra, która szczyci się nowoczesnymi winami z radosnym duetem tempranillo i cabernet sauvignon a także wyśmienitymi winami różowymi.
Na winiarskim szlaku Hiszpanii nie wolno ominąć regionu Kastylia-Leon i znanej apelacji Ribera del Duero, której winorośla tempranillo i cabernet sauvignon uprawiane są wysoko i tworzą pełne, owocowe i dobrze starzejące się wina. W kolejnej apelacji Rueda powstają doskonałe białe wina. Fenomenem na skalę światową stał się biały szczep albariño, który zdobył serca szerokiej publiczności aromatem brzoskwiń i skórki cytryny. Podniebienia rozpieszcza także verdejo, które smakuje jak letni wieczór nad morzem. Za tą nastrojową metafora kryje się rześkość i mineralność z aromatem grejpfruta, melona, limonki a nawet fenkuła.
Poznając Hiszpanię warto spróbować Sherry, czyli wina wzmacnianego wytwarzanego w Andaluzji. Kraj Basków również kryje wiele niespodzianek w postaci mało znanych odmian lokalnych jak białe hondarrabi zuri.
Podobnie jak w innych krajach winiarskich Hiszpania posiada swoje prawo apelacyjne. Istnieją cztery stopnie jakości. Pago DO (Denominación de origen de Pago) jest zarezerwowane dla medalowych win z pojedynczych parceli. Poniżej apelacji mistrzowskiej jest wysokie DOCa (Denominación de origen Calificada), która reprezentuje jakość, ale i też narzuca zasady co do szczepów, winifikacji i dojrzewania wina. Trochę niżej uplasował się DO (Denominación de origen), która jest odpowiednikiem francuskiej AOC i ma trochę mniej przepisów niż DOCa. W Hiszpanii funkcjonują dwie apelacje regionalne: jakościowe VCIG (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) i VdlT (Vino de la tierra) oznaczające bardzo ogólne wino regionu. Poza oficjalną klasyfikacją na rynku można spotkać wina domu, czyli Vino de mesa, które mimo braku zasad, potrafi nieźle zaskoczyć. Zdarza się, że odkrywcy i przyszłe gwiazdy winiarstwa próbują eksperymentować, chowając się właśnie za tą niską klasą.
Dowiedz się więcej
Poczytaj również o innych winach. Lektura o winach nie dość, że zwarta i przyjemna to na dodatek przydatna.
Sprawdź nasze wina
Skoro już znasz już więcej teorii na temat win czerwonych, może warto przejść do wiedzy praktycznej. Zerknij na nasz katalog.