Bellini to jeden z najbardziej znanych włoskich drinków. Wymyślony przez Guseppe Ciprianiego, właściciela weneckiego Harry’s Bar, przy okazji inauguracji wystawy obrazów Giovaniego Belliniego. Przygotowuje się go z Prosecco i przecieru z białej brzoskwini.
Typ: Drinki i Koktajle
Utensylia
Podłużny kieliszek do wina (tak zwany flute)
Składniki
100mlProsecco
Pozostałe
50mlprzecier ze świeżej dojrzałej brzoskwini
1plasterbrzoskwini do dekoracji
Instrukcja
Umytą i obraną brzoskwinię rozgniatamy tak, aby powstał jednolity przecier. Możecie też użyć blendera, jeśli Wasza brzoskwinia nie jest aż tak dojrzała, żeby pognieść ją widelcem.
Na dno kieliszka wlewamy przecier z brzoskwini
Dodajemy Prosecco I delikatnie mieszamy
Przyozdabiamy brzoskwinią
Uwagi
Prosecco powinno być mocno schłodzone. Przed nalaniem przecieru brzoskwiniowego możecie schłodzić kieliszek wrzucając do niego na chwilę kilka kostek lodu.