1but.czerwone winoCabernet Sauvignon lub Tempranillo
50mlczerwone martini lub likier pomarańczowy(opcjonalnie)
Pozostałe
1szt.pomarańcza
6szt.goździki(dodatkowe do dekoracji)
2laskacynamon
3ziarnakardamon
2-3łyżeczkimiód(lub wedle uznania)
Instrukcja
Na patelni prażymy goździki, laski cynamonu oraz kardamon aż kuchnia wypełni się pięknym, korzennym zapachem (1-2 minuty).
Do garnka wlewamy wino oraz wrzucamy uprażone przyprawy. Gdy wino tylko stanie się lekko ciepłe, rozprowadzamy 3 łyżki miodu.
W międzyczasie kroimy pomarańczę na pół. Jedną połówkę kroimy w grubsze plastry (5mm), które posłużą nam do dekoracji grzańca. Drugą połówkę kroimy na 4 części i wciskamy je do naszego wina.
Wino ogrzewamy do momentu, aż zobaczymy lekko unoszącą się parę. Na koniec opcjonalnie wlewamy martini lub likier i mieszamy. Po wyłączeniu przecedzamy całość przez sitko i przelewamy do szklanek, dekorujemy całość plastrami pomarańczy nakłutymi goździkami.
Pijcie, póki ciepłe!
Uwagi
Wino nie może się zagotować, ogrzewamy je dopóki nie zacznie delikatnie parować.