Szukasz fajnego przepisu na makaron na wieczorną randkę lub szybki obiad. Zdecydowanie polecamy ten przepis, a do niego oczywiście odpowiednie czerwone wino.
Typ: Main Course
Yield: 2osoby
Składniki
250gulubionego makaronu(penne, spaghetti)
1puszkasiekane pomidory
1szt.średnia cukinia
2szt.fileciki anchois (opcjonalnie)
1ząbekczosnek
1łyżeczkasłodka papryka w proszku
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Instrukcja
Posiekany czosnek wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy anchois i mieszamy aż się rozpuszczą.
Dodajemy pokrojoną w kostkę i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię.
Delikatnie solimy, dodajemy paprykę i podsmażamy 2-3 min. Warzywo powinno pozostać do końca chrupkie.
Całość zalewamy pomidorami, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na małym ogniu ok. 6-8 minut. W czasie przygotowywania sosu gotujemy ulubiony makaron (koniecznie al dente!).
Pod koniec gotowania makaronu dodajemy 50-80 ml wody z makaronu do sosu. Odcedzamy i dodajemy makaron do sosu, bezpośrednio na patelnię.
Dorzucamy bazylię, mieszamy i chwilę wszystko podgrzewamy, aby smaki się połączyły.
Uwagi
Na talerzu posypujemy parmezanem. Kieliszek ulubionego wina idealnie dopełni smak tego prostego dania.