Grzaniec można zrobić nie tylko na bazie czerwonego, ale również białego wina. To prosty i pyszny rozgrzewający przepis na zimniejsze dni.
Typ: Drinki i Koktajle
Utensylia
patelnia
garnek lub rondel
kubki lub szklanki do serwowania
Składniki
Alkohol
1but.białe winoSauvignon Blanc lub Malvasia
1kieliszekamaretto(opcjonalnie)
Pozostałe
1szt.pomarańcz
1szt.suszone jabłko(opcjonalnie)
1laskacynamon
6szt.goździki
1szt.cytryna
1laskawanilia
3łyżeczkimiód
Instrukcja
Na patelni prażymy laskę cynamonu oraz goździki przez 1-2 minuty.
Do garnka wlewamy wino łącząc je z przyprawami z patelni oraz laską wanilii. Gdy całość zrobi się delikatnie ciepła, dodajemy łyżeczki miodu. W międzyczasie kroimy pomarańczę w plastry i dodajemy do naszego winnego naparu. Z cytryny kroimy skórkę w długie, zakręcone wstążki, posłużą nam do dekoracji.
Gdy tylko zauważymy parę unoszącą się nad winem (pamiętajmy, że wino nie może się zagotować!) wlewamy kieliszek amaretto. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, przecedzamy i przelewamy do szklanek i dekorujemy plastrami suszonych jabłek oraz skórką z cytryny. Santé!
Uwagi
Wino nie może się zagotować, ogrzewamy je dopóki nie zacznie delikatnie parować. Plastry jabłek możecie wcześniej ususzyć sami