Dania Wegetariańskie

Straden Sauvignon Blanc

W nosie dojrzałe żółte owoce: brzoskwinia, gruszka, biała porzeczka, melon. Całość dopełnia  odrobina melisy i trawiastość charakterystyczna dla Sauvignon Blanc.  Na podniebieniu świeżość, owoce, lekka pikantność, mineralność, delikatny akcent grejpfruta na finiszu. To wino dojrzewało na osadzie co dodaje lekko kremowej struktury. Eleganckie, klasyczne Sauvignon Blanc ze Styrii szczególnie dobrze komponuje się z gotowaną rybą, daniami z rukolą, kuchnią azjatycką lub owocowym curry.

La Tortuga Veloz

Rocznik 2022 został uzany za doskonały dla szczepu Verdejo w apelacji Rueda. Tortuga to jego doskonały przykład.  100% Verdejo, w nosie aromaty świeżych owoców cytrusowych, białych owoców z odrobiną mentolu w tle. Na podniebieniu świeże i mineralne. Struktury dodaje długi czas spędzony na osadzie drożdżowym.

Chenin Blanc

Lekki lecz dobrze zbudowany, klasyczny w stylu Chenin Blanc z aromatami gruszki, pigwy i mokrych kamieni. W ustach chrupki, owocowy ze świetnie zbalansowaną kwasowością. Długi mineralny finisz. Jak wszystkie wina od Molleta, świetny stosunek jakości do ceny!

Albarino

Señorío de Rubiós Albariño ma słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, jest czyste i jasne. Nos jest intensywny i bardzo aromatyczny. Pełen  owoców pestkowych i kwiatów. W ustach jest czyste, mineralne i jedwabiste  z bardzo dobrze zintegrowaną kwasowością. 

Keskese 2018

Piękne i eleganckie pinot noir z polskiej winnicy Dom Bliskowice zachwyca owocowym nosem, korzennością i ziemistością. Usta są delikatne i soczyste, zrównoważone. Pinot na najwyższym poziomie.

 

Prosecco Frizzante Vintage

Prosecco Frizzante zawsze lepiej pasowało do prostego, natychmiastowego spożycia niż wersja musująca – spumante. Wino o bladosłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami, o owocowym aromacie z wyraźnymi nutami zielonego jabłka i brzoskwini, którym towarzyszą kwiatowe nuty glicynii i kwiatu akacji. Nos jest nieco delikatniejszy i bardziej owocowy niż w przypadku wersji col fondo. Pikantna chrupkość w połączeniu z delikatnie cierpką nutą gruszek i kruchych jabłek przyciągnie największych zwolenników świeżych win musujących!

Prosecco Col Fondo

Prosecco Col Fondo, czyli wino nieklarowane i niefiltrowane. Dzięki temu uzyskujemy mętne prosecco, które wraz z upływem czasu zyskuje pełnie i głębie smaków. I tak świeże nuty typowe dla Prosecco pod koniec fermentacji rozwijają się stopniowo w coraz bardziej złożone nuty chrupiącego chleba i miąższu brzoskwini. Podobnie, początkowo łagodne, owocowe smaki zmieniają się z upływem miesięcy, stają się bardziej złożone i wytrawne z przyjemnym gorzkawym posmakiem. Piękny, kremowy perlage!

Wino bez dodatku siarczanów.

Papír Olaszrizling

Olaszrizling o klasycznej budowie i jasnożółtej barwie, pochodzący z wyjątkowego regionu winiarskiego o wulkanicznej glebie, zwanego Somló. Ta gleba (bazalt) określa i kształtuje cechy wina. Jest niezwykle świeże, rześkie i pełne energii z nutami zielonego jabłka, agrestu, cytryny, limonki, melona, kwiatu jabłoni, mokrych pestek i ziołowych właściwości. Na finiszu niechybnie zasolone i mineralne.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w stalowych kadziach technologią redukcyjną.

Zirkus Sauvignon Blanc

„Cyrk to jedyne miejsce na świecie, w którym można śnić z otwartymi oczami” – powiedział Ernest Hemmingway.

Eleganckie i młode Sauvignon Blanc z nutami porzeczki, kredowego podłoża i owoców egzotycznych, delikatnie wyczuwalne smaki młodych zielonych warzyw. Wypełnione świeżością dającą wrażenie akrobacji i finezji w ustach, pełne ducha.

Sauvignon Blanc – szczep tysiąca twarzy, który czuje się jak w domu na całym świecie i wszędzie jest naprawdę wyjątkowy! To wino tańczy w ustach pijącego – jest ciekawe, eleganckie, zaskakujące. Tak ekscytujące jak pierwsza wizyta w cyrku 🙂 Z pewnością przyniesie Wam ukojenie w zimowy wieczór, przeniesie w letnie podróże i przypomni o ‘młodym duchu’, którego każdy z nas przecież ze sobą niesie. Dajmy się porwać odrobinie spontaniczności!