Amaltea Brut Nature Reserva
Cava z prawdziwą klasą! Delikatne, drobne bąbelki z wyraźną kwasowością i żywymi owocami, aromatami drożdży, gruszki, świeżej bułki tartej i skórki od chleba. Bąbelki są delikatne, ale intensywne, a finisz słonawo owocowy.
Loxarel to innowacyjna winiarnia w regionie Penedes w Hiszpanii, która prowadzi ekologiczne i biodynamiczne uprawy. Wina charakteryzują się ekspresją gleby, słońca i naturalnego otoczenia, a rezultatem jest coś, czego trzeba koniecznie spróbować.
Malkoa Single Vinyard 2016
To wyjątkowe wino wytwarzane jest z bardzo dojrzałych winogron uprawianych ekologicznie. To Txakoli dojrzewało przez dwadzieścia miesięcy w pionowym owalnym betonowym zbiorniku. W tym czasie wino samo się stabilizuje i zyskuje objętość w ustach, kolejnym etapem jest kilkumiesięczny okres starzenia w butelce.
Malkoa charakteryzuje się dużą złożonością, wyczuwalnymi nutami korzennymi i balsamicznymi oraz dominującymi nutami cytrynowymi (grejpfrut) i świeżymi aromatycznymi ziołami. Ma wyraźny atlantycki charakter, jest bardzo długie, świeże, mocne i strukturalne na podniebieniu, co pozwala mu dojrzewać przez wiele lat w butelce.
Podawać w temperaturze około 10ºC. Idealnie połączy się z owocami morza, takimi jak przegrzebki, ostrygi, tatar z tuńczyka czy kawior.
Kaiaren 2016
Złoty medal i 96 punktów w DWWA 2023 (jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów winiarskich organizowanych przez magazyn Decanter).
Rok 2016 charakteryzował się dużymi kontrastami temperatur i powolnym, ale wyjątkowo długim dojrzewaniem, aż do października. Doskonała dojrzałość owocu sprawiła, że winiarnia zdecydowała się oddzielić niewielką części produkcji w celu wyprodukowania wyjątkowego i niepowtarzalnego wina.
Po 48 miesiącach leżakowania na osadzie drożdżowym, zostaje zabutelkowane (marzec 2021 r.), a po 24 miesiącach dojrzewania w butelce trafia na rynek. To jednoszczepowe wino z Hondarrabi Zuri z rocznika 2016 zostało wyprodukowane wyłącznie przy użyciu autochtonicznych drożdży w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Jest to limitowana edycja 6739 butelek.
Txakoli KAIAREN jest jasne, czyste i krystaliczne z cytrynowożółtym kolorem i złotymi przebłyskami. W nosie intensywne z nutami mineralnymi, białymi kwiatami, aromatami kadzidła i dymu, ciastek i tostów Wino złożone, świeże z dużym potencjałem dalszego starzenia.
Albarino
Señorío de Rubiós Albariño ma słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, jest czyste i jasne. Nos jest intensywny i bardzo aromatyczny. Pełen owoców pestkowych i kwiatów. W ustach jest czyste, mineralne i jedwabiste z bardzo dobrze zintegrowaną kwasowością.
Marko 2019
Txakoli nietypowe. Winogrona pochodzą z późnego zbioru, są zbierane ręcznie, a wydajność jest niższa niż dozwolona dzięki rygorystycznej selekcji winogron. Winnica jest uprawiana ekologicznie, wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez cztery miesiące, dzięki czemu wino ma dojrzalszy i pełniejszy charakter. Marko to wino, o kilkuletnim potencjale starzenia, z każdym rokiem będzie nabierać złożoności. Robert Parker ocenił je na 91 punktów.