Owoce Morza

Amaltea Brut Nature Reserva

Cava z prawdziwą klasą! Delikatne, drobne bąbelki z wyraźną kwasowością i żywymi owocami, aromatami drożdży, gruszki,  świeżej bułki tartej i skórki od chleba. Bąbelki są delikatne, ale intensywne, a finisz słonawo owocowy.
Loxarel to innowacyjna winiarnia w regionie Penedes w Hiszpanii, która prowadzi ekologiczne i biodynamiczne uprawy. Wina charakteryzują się ekspresją gleby, słońca i naturalnego otoczenia, a rezultatem jest coś, czego trzeba koniecznie spróbować.

Malkoa Single Vinyard 2016

To wyjątkowe wino wytwarzane jest z bardzo dojrzałych winogron uprawianych ekologicznie. To Txakoli dojrzewało przez dwadzieścia miesięcy w pionowym owalnym betonowym zbiorniku. W tym czasie wino samo się stabilizuje i zyskuje objętość w ustach,  kolejnym etapem jest kilkumiesięczny okres starzenia w butelce.

Malkoa charakteryzuje się dużą złożonością, wyczuwalnymi nutami korzennymi i balsamicznymi oraz dominującymi nutami cytrynowymi (grejpfrut) i świeżymi aromatycznymi ziołami. Ma wyraźny atlantycki charakter, jest bardzo długie, świeże, mocne i strukturalne na podniebieniu, co pozwala mu dojrzewać przez wiele lat w butelce.

Podawać w temperaturze około 10ºC. Idealnie połączy się z owocami morza, takimi jak przegrzebki, ostrygi, tatar z tuńczyka czy kawior.

Kaiaren 2016

Złoty medal i 96 punktów w DWWA 2023 (jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów winiarskich organizowanych przez magazyn Decanter).

Rok 2016 charakteryzował się dużymi kontrastami temperatur i powolnym, ale wyjątkowo długim dojrzewaniem, aż do października. Doskonała dojrzałość  owocu sprawiła, że winiarnia zdecydowała się oddzielić niewielką części produkcji w celu wyprodukowania wyjątkowego i niepowtarzalnego wina.

Po 48 miesiącach leżakowania na osadzie drożdżowym, zostaje zabutelkowane (marzec 2021 r.), a po 24 miesiącach dojrzewania w butelce trafia na rynek. To jednoszczepowe wino z Hondarrabi Zuri z rocznika 2016 zostało wyprodukowane wyłącznie przy użyciu autochtonicznych drożdży w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Jest to limitowana edycja 6739 butelek.

Txakoli KAIAREN jest jasne, czyste i krystaliczne z cytrynowożółtym kolorem i złotymi  przebłyskami. W nosie intensywne z nutami mineralnymi, białymi kwiatami, aromatami kadzidła i dymu, ciastek i tostów Wino złożone, świeże z dużym potencjałem dalszego starzenia.

 

Straden Sauvignon Blanc

W nosie dojrzałe żółte owoce: brzoskwinia, gruszka, biała porzeczka, melon. Całość dopełnia  odrobina melisy i trawiastość charakterystyczna dla Sauvignon Blanc.  Na podniebieniu świeżość, owoce, lekka pikantność, mineralność, delikatny akcent grejpfruta na finiszu. To wino dojrzewało na osadzie co dodaje lekko kremowej struktury. Eleganckie, klasyczne Sauvignon Blanc ze Styrii szczególnie dobrze komponuje się z gotowaną rybą, daniami z rukolą, kuchnią azjatycką lub owocowym curry.

Sauvignon Blanc

Po ukończeniu studiów winiarskich w Dijon i pracy za granicą w RPA i Australii, młody winiarz Florian Mollet przejął rodzinną winnicę w 2000 roku z zamiarem uczynienia z niej jednej z największych posiadłości w Sancerre. Miał trochę przewagi, biorąc pod uwagę, że Mollet kontroluje winnicę Clos du Roc de l’Abbaye, jedną z największych terroir w Sancerre, która jest w posiadaniu rodziny od 1850 roku.

Tutaj mamy do czynienia z subtelnym sauvignon blanc z nutami kwiatu czarnego bzu, agrestu, pąków czarnej porzeczki i bukszpanu. Na podniebieniu świeże, harmonijne z dobrze wyważoną kwasowością. 

Albarino

Señorío de Rubiós Albariño ma słomkowo-żółty kolor z zielonkawymi refleksami, jest czyste i jasne. Nos jest intensywny i bardzo aromatyczny. Pełen  owoców pestkowych i kwiatów. W ustach jest czyste, mineralne i jedwabiste  z bardzo dobrze zintegrowaną kwasowością. 

Riesling

Wino ma jasny słomkowo-żółty kolor i aromaty dojrzałych w słońcu cytrusów, grejpfruta i owoców pestkowych. Podniebienie delikatnie wytrawne i świeże z dobrą owocowością i mineralnością. Pięknie zbalansowane wino z długim finiszem, na każdą okazję, a pojemność 1000 ml jest dodatkowym atutem 🙂

 

Marko 2019

Txakoli nietypowe. Winogrona pochodzą z późnego zbioru, są zbierane ręcznie, a wydajność jest niższa niż dozwolona dzięki rygorystycznej selekcji winogron. Winnica jest uprawiana ekologicznie, wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez  cztery miesiące, dzięki czemu wino ma dojrzalszy i pełniejszy charakter. Marko to wino, o kilkuletnim potencjale starzenia, z każdym rokiem będzie nabierać złożoności. Robert Parker ocenił je na 91 punktów.

Orange Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc z Nowej Zelandii w wersji pomarańczowej. Nos obfituje jak jego klasyczny kolega w owoce egzotyczne, trawiastość i mineralność. Usta natomiast zaskakują słonością i nutami herbacianymi. Wino intensywne, pełne, długie. Prawdziwa gratka dla amatorów tego szczepu.

Redentore Chardonnay

Wino skomponowane w 100% z odmiany Chardonnay, leżakowane na osadzie w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze. Barwa żywa, intensywna, połyskliwa. W aromacie typowe dla tej odmiany nuty masła i dojrzałe owoce południowe. Usta soczyste i dobrze zbalansowane. Idealnie pasuje do dań rybnych i owoców morza, świetnie sprawdza się również jako aperitif. Spełnia normy wina organicznego i wegańskiego.

Prosecco Frizzante Vintage

Prosecco Frizzante zawsze lepiej pasowało do prostego, natychmiastowego spożycia niż wersja musująca – spumante. Wino o bladosłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami, o owocowym aromacie z wyraźnymi nutami zielonego jabłka i brzoskwini, którym towarzyszą kwiatowe nuty glicynii i kwiatu akacji. Nos jest nieco delikatniejszy i bardziej owocowy niż w przypadku wersji col fondo. Pikantna chrupkość w połączeniu z delikatnie cierpką nutą gruszek i kruchych jabłek przyciągnie największych zwolenników świeżych win musujących!

Prosecco Col Fondo

Prosecco Col Fondo, czyli wino nieklarowane i niefiltrowane. Dzięki temu uzyskujemy mętne prosecco, które wraz z upływem czasu zyskuje pełnie i głębie smaków. I tak świeże nuty typowe dla Prosecco pod koniec fermentacji rozwijają się stopniowo w coraz bardziej złożone nuty chrupiącego chleba i miąższu brzoskwini. Podobnie, początkowo łagodne, owocowe smaki zmieniają się z upływem miesięcy, stają się bardziej złożone i wytrawne z przyjemnym gorzkawym posmakiem. Piękny, kremowy perlage!

Wino bez dodatku siarczanów.

Papír Olaszrizling

Olaszrizling o klasycznej budowie i jasnożółtej barwie, pochodzący z wyjątkowego regionu winiarskiego o wulkanicznej glebie, zwanego Somló. Ta gleba (bazalt) określa i kształtuje cechy wina. Jest niezwykle świeże, rześkie i pełne energii z nutami zielonego jabłka, agrestu, cytryny, limonki, melona, kwiatu jabłoni, mokrych pestek i ziołowych właściwości. Na finiszu niechybnie zasolone i mineralne.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w stalowych kadziach technologią redukcyjną.

Caçada Real Branco

W ustach wielka elegancja, dobrze zrównoważona kwasowość. Długie i owocowe wykończenie. Jasny słomkowożółty kolor. Świeże cytrusowe aromaty.

Zirkus Sauvignon Blanc

„Cyrk to jedyne miejsce na świecie, w którym można śnić z otwartymi oczami” – powiedział Ernest Hemmingway.

Eleganckie i młode Sauvignon Blanc z nutami porzeczki, kredowego podłoża i owoców egzotycznych, delikatnie wyczuwalne smaki młodych zielonych warzyw. Wypełnione świeżością dającą wrażenie akrobacji i finezji w ustach, pełne ducha.

Sauvignon Blanc – szczep tysiąca twarzy, który czuje się jak w domu na całym świecie i wszędzie jest naprawdę wyjątkowy! To wino tańczy w ustach pijącego – jest ciekawe, eleganckie, zaskakujące. Tak ekscytujące jak pierwsza wizyta w cyrku 🙂 Z pewnością przyniesie Wam ukojenie w zimowy wieczór, przeniesie w letnie podróże i przypomni o ‘młodym duchu’, którego każdy z nas przecież ze sobą niesie. Dajmy się porwać odrobinie spontaniczności!