SklepDom Bliskowice

DISKO

To połączenie dwóch flagowych szczepów uprawianych w Bliskowicach na wzgórzach Małopolskiego Przełomu Wisły – johannitera i rieslinga. Zbierane i winifikowane osobno. Fermentacja spontaniczna, dojrzewanie nad osadem oraz
brak filtracji to główne cechy Disko. Kolor pochodzi częściowo z czterotygodniowej maceracji johannitera, częściowo z osadu, który został wzruszony tuż przed butelkowaniem, dając mętne i bardzo aromatyczne wino.

Etykietę zaprojektowała Anglika Zajdlic – polska wschodząca ilustratorka, graficzka i witrażystka, interesuje się głównie światem przyrody (flory i fauny), skupiając się na dogłębnej analizie formy i materii co bardzo pasuje do winnicy. Podobnie jak przy innych cuvee, również teraz, etykieta nawiązuje do charakteru wina.

Disko to niezobowiązujące pomarańczowe i mętne wino, idealne na babie lato.

Dzik

DZIK’19 jest sukcesorem Dzika’18, linii win powstałych ekstremalnie spontanicznie i bezinterwencyjnie, wyraźnie dzikich i nieokiełznanych tak w nosie jak i ustach. Wino o wyrazistych aromatach jabłkowo-gruszkowych skrytych pod szybko ekspirującą pierzynką redukcyjną. Inspirujące pod względem gastronomicznym. Świetnie wypada w towarzystwie wędzonych na zimno mięs, potrawek drobiowych, pasztetów.

Wino młode, zadzierzyste, o niejasnej przyszłości. Gotowe do konsumpcji i mogące zaskoczyć w przyszłości. Zainteresuje poszukiwaczy nieoczywistych doznań w kieliszku.

Uwaga: wino niefiltrowane, bez konserwantów. Przechowywać w temperaturze max. 18C.

Wyprodukowano 850 butelek.

C18 Cantor

Kolejny rocznik różowego Cantora z Bliskowic, teraz w delikatnej, perłowo-różowej sukni. W nosie zapach przekwitającego jaśminu, świeżo ściętej trawy, czerwcowej pasieki. W ustach intensywne, z posmakiem krzemienia i świeżo startych w wapiennej dzieży poziomek. Do picia solo w letnie przedpołudnie ale tez do owocowych sałatek, prażonego młodego czosnku, koziego twarożku.

Serwować w możliwie niskiej temperaturze.

J’19 Johanniter

Wino reprezentuje klasyczną linię białych win z Bliskowic. W kieliszku lekko opalizujące, w nosie subtelne cytrusowe aromaty z delikatnym, orzechowym tłem, z wiekiem przechodzące w zapach dojrzałych dzikich gruszek. Usta zwiewne, rześkie, wargi pozbawione szminki i lekko przyprószone kredą. Niska zawartość alkoholu oraz dorosła kwasowość czynią z tego wina znakomity dodatek do tłustych ryb – smażonych i wędzonych – oraz werandowych sałatek.

Tego rocznika wyprodukowano tylko 2000 butelek.