Le Vigne dell’Olmo Lambrusco dell’Emilia Amabile
Wino stworzone ze szczepu Lambrusco, zbieranego ręcznie ze wzgórz winnic w Modenie i Reggio Emilia. Barwa rubinowoczerwona z fioletowym refleksem. W nosie intensywny aromat dojrzałych jagód i czerwonych słodkich owoców. Musujące, ale nie przesadnie bąbelkowe, w odczuciu półwytrawne. Idealne jako aperitif, do makaronów, lasagne, risotto, kiełbas i salami oraz pieczonych mięs. Świetne także w towarzystwie ciasteczek i herbatników.
Lambrusco to wino pochodzące z Włoch produkowane z winorośli właściwej grupy „Lambrusco”. Kojarzone najczęściej z lekko musującymi czerwonymi winami z północy Włoch, choć produkowane są również inne rodzaje. Tradycyjnie było to wino wytrawne, jednak dużą popularnością cieszą się również wersja półsłodka i słodka. Lambrusco produkowane jest motodą Charmat, co oznacza, że w przeciwieństwie do szampana końcowa część fermentacji zachodzi w szczelnych kadziach. Nie jest przeznaczone do starzenia.
I Grotti Chianti Classico
Jasno-rubinowa barwa. W nosie aromatyczne, lekko ziemistez nutą przypraw. W ustach wytrawne, rozgrzewające,jedwabiste z gładkim finiszem, typowym dla dobrze ułożonych Chianti Classico.
I Grotti Chianti
Intensywna rubinowoczerwona barwa z odcieniem granatu. W nosie owocowe i bogate, na podniebieniu wytrawne, rozgrzewające z jedwabistym wykończeniem.
Pinot Grigio
Bukiet pełen dojrzałych, owoców, z przewagą gruszek, żółtych jabłek i melona. Na podniebieniu orzeźwiające nuty brzoskwiń, dojrzałych jabłek spowite łagodną kwasowością. Całość krągła, lekko kwiatowa, z subtelnym przyprawowym posmakiem.