ChardonnayStrona 2

Halka

Aromat:
Intensywny jasnożółty kolor. Aromaty białych kwiatów, lilii i róż, z łagodnymi nutami cytrusowymi.
Smak:
Każdy łyk niesie ze sobą ekstremalną owocowość zrównoważoną przyjemną kruchością. Dobrze zbalansowana słodycz, świeże, rześkie i bardzo długie na podniebienie.
Potrawy:
Aperitif i podczas spotkań towarzyskich. Doskonałe do kuchni azjatyckiej oraz do sałatek słodko-kwaśnych. Idealne do polskiej kuchni, takiej jak Placki ziemniaczane ze śmietaną czy Kaczka ze śliwkami.

Nazwa wina wywodzi się ze znanej opery Stanisława Moniuszki – „Halki”.

Remordimiento Chardonnay

Chardonnay, które nie jest typowe dla tego regionu, rośnie na twardej glebie wapiennej. Winorośl została wybrana ze względu na podobny charakter gleby w Chablis i posadzona na najwyższych wzniesieniach Jumilli.

Młode, mocne wino jest przechowywane na osadzie w francuskich beczkach (500-700 litrów) przez 10 miesięcy. Eleganckie, świeże Chardonnay z subtelnymi aromatami drewna.

Wino bogate i eleganckie.
Idealne do wędzonej ryby i azjatyckiej kuchni.

Brut Nature

Wytrawna Franciacorta w kupaż której wchodzi 85% Chardonnay i 15% Pinot Noir. Dojrzewa 30 miesięcy na osadzie. Jej porywająca paleta zapachowa rozciąga się od białych owoców, pieczonych jabłek, gruszek, przez akcenty skórki chlebowej i przypraw. Delikatne musowanie, odpowiednia kwasowość i wytrawność wina sprawiają, że nadaje się idealnie nie tylko do jedzenia ale również jako aperitif.

Mega Spileo Cuvee III White

Pierwsze wzmianki o klasztornych winnicach Mega Spileo sięgają 1550 roku. W 1999 roku winnice zostały odrestaurowane i obsadzone lokalnymi i międzynarodowymi odmianami: Mavrodafne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Lagorthi, Assyrtiko, Malagousia i Rieslingiem.