Biodynamiczne

Amaltea Brut Nature Reserva

Cava z prawdziwą klasą! Delikatne, drobne bąbelki z wyraźną kwasowością i żywymi owocami, aromatami drożdży, gruszki,  świeżej bułki tartej i skórki od chleba. Bąbelki są delikatne, ale intensywne, a finisz słonawo owocowy.
Loxarel to innowacyjna winiarnia w regionie Penedes w Hiszpanii, która prowadzi ekologiczne i biodynamiczne uprawy. Wina charakteryzują się ekspresją gleby, słońca i naturalnego otoczenia, a rezultatem jest coś, czego trzeba koniecznie spróbować.

Núria Muscat

Winiarnia ta znajduje się w Sitges w Katalonii, w samym sercu Parku Naturalnego Garraf. Manel Avinyo i jego brat Joan przejęli rodzinną posiadłość, której Manel zmienił nazwę na Clos Lentiscus. Núria to imię córki Manela, która pomagała ojcu w tworzeniu tego pięknego wina aperitifowego.100% Muscat, świeże i aromatyczne białe wino musujące. Pierwsza fermentacja, przy użyciu rodzimych drożdży, a druga fermentacja ma miejsce w butelkach. Dwadzieścia cztery miesiące dojrzewania na drobnym osadzie i ręczny disgorgement.

Biodynamiczna uprawa winorośli opiera się na pracach Rudolfa Steinera
i Marii Thun. Obejmuje ona praktyki organiczne, ale zawiera również
filozofię i kosmologię, traktując winnicę jako organizm i dążąc do
osiągnięcia równowagi między sferą fizyczną i wyższą, niefizyczną.
Gleba winnicy jest postrzegana jako część systemu połączonego z
planetą Ziemią, innymi planetami i powietrzem. Praktyki biodynamiczne
zbiegają się z cyklami planet, księżyca i gwiazd.

Jak powstaje to wino i czym się charakteryzuje? Sprawdź nasz artykuł opisujący wino biodynamiczne.