🇬🇷 Grecja

Lenga

Wino przechodziło krótką macerację na skórkach. Bogaty i dojrzały, egzotyczny nos niczym jego alzacki odpowiednik. W smaku zadziorny z wyraźną kwasowością, wyczuwalne aromaty liczi, mięty, białego pieprzu i imbiru.

Ritinis Nobilis

Retsina to wino bardzo charakterystyczne, dla odważnych…Wyprodukowana z winogron Roditis i niewielkiej ilości żywicy sosnowej, ta retsina jest czysta i orzeźwiająca, z aromatami ziół i eukaliptusa, wspaniale komponuje się z potrawami z ryb lub kurczaka, lub ze smażonymi owocami morza.

Mega Spileo III Cuvee Red

Pierwsze wzmianki o klasztornych winnicach Mega Spileo sięgają 1550 roku. W 1999 roku winnice zostały odrestaurowane i obsadzone lokalnymi i międzynarodowymi odmianami: Mavrodafne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Lagorthi, Assyrtiko, Malagousia i Rieslingiem. III Cuvee Red 2014 to kupaż trzech z nich — Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko i Mavrodafne. Wg strony producenta wino przechodzi fermentację malolaktyczną i leżakuje przynajmniej 16 miesiący w nowych beczkach (80% dębu francuskiego i 20% amerykańskiego) i 24 miesiące w butelkach. Winnice leżą na terenie należącym do Monasteru Mega Spileo na wysokości 800 mnpm, idealnym dla uprawy wysokiej jakości winorośli, co zaowocowało wprowadzeniem na rynek znakomitych win. To wino może być ciekawą alternatywą dla włoskich Primitivo, na chłodne jesienno-zimowe wieczory.

Mega Spileo Cuvee III White

Pierwsze wzmianki o klasztornych winnicach Mega Spileo sięgają 1550 roku. W 1999 roku winnice zostały odrestaurowane i obsadzone lokalnymi i międzynarodowymi odmianami: Mavrodafne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Lagorthi, Assyrtiko, Malagousia i Rieslingiem.