Aperitif

Amaltea Brut Nature Reserva

Cava z prawdziwą klasą! Delikatne, drobne bąbelki z wyraźną kwasowością i żywymi owocami, aromatami drożdży, gruszki,  świeżej bułki tartej i skórki od chleba. Bąbelki są delikatne, ale intensywne, a finisz słonawo owocowy.
Loxarel to innowacyjna winiarnia w regionie Penedes w Hiszpanii, która prowadzi ekologiczne i biodynamiczne uprawy. Wina charakteryzują się ekspresją gleby, słońca i naturalnego otoczenia, a rezultatem jest coś, czego trzeba koniecznie spróbować.

Cava Rose Brut

Vita Vivet Organic Brut Cava to świeżei wykwintne wino musujące wytwarzane ze szczepów Pinot noir i Trepat, tradycyjnych winogron do produkcji wina Cava. Wytwarzane tradycyjną metodą z 10-miesięcznym leżakowaniem na osadzie drożdżowym. Wyraźne czerwone owoce, delikatne biszkopty i odrobina słoności. Kwasowość jest dobrze zbalansowana, zapewniając czyste i rześkie wykończenie.

Cava Brut Organic

Vita Vivet to świeże i wykwintne wino musujące wytwarzane z organicznych szczepów Xarel-lo, Macabeo i Parellada. Wytwarzane metodą tradycyjną z 10-miesięcznym leżakowaniem na osadzie drożdżowym. Wyraźne cytrusy, delikatne biszkopty i odrobina słoności. Kwasowość jest dobrze  zbalansowana, zapewniając czyste i rześkie wykończenie.

Baud Rouge Ancestral

Początki posiadłości Baud sięgają 1742 roku, a obecnie winiarnią zarządza już dziewiąte pokolenie. Rodzeństwo Clementine i Bastien, oboje w wieku poniżej 30 lat, produkują jedne z najlepszych win w okolicy.

Pyszna mieszanka 70% Trousseau i 30% Pinot Noir, to cuvée nosi nazwę “Ancestral”, ponieważ jest wytwarzane z najstarszych działek czerwonych winogron Baud posadzonych przez dziadka Clementine i Bastiena.

To lekkie  czerwone wino ma aromaty skóry i skoncentrowane nuty wiśni, żurawiny  i poziomek.  Kompleksowości dodają bogate nuty ziołowe. Taniny są miękkie, jedwabiste i eleganckie. 

Można je pić samodzielnie lub podawać z czerwonymi mięsami, takimi jak dziczyzna.

Crémant d’Alsace Blanc de Noirs Brut

Domaine Hering podbiła nasze serca już jakiś czas temu, ale to cremant jest wiśieńką na torcie. 
Crémant Blanc de Noirs jest wytwarzany metodą tradycyjną. To wyjątkowe cuvee jest wynikiem rygorystycznej selekcji Pinot Noir i jest zarezerwowane tylko dla najlepszych roczników. Po rocznikach 1997, 2005, 2008, 2010, 2011, 2014, 2016 i 2018, możemy się cieszyć 2021.
Po 14 miesiącach dojrzewania na drożdżach wino to nabrało niezwykłego bogactwa i gładkości. Jest owocowe, pełne z ułożoną kwasowością i dobrze zintegrowanym alkoholem. Czysta przyjemność.

Garaganega

Białe wino  wytwarzane wyłącznie z winogron Garganega pochodzących ze starych winnic.

Jasnożółty słomkowy kolor, w nosie owocowo-kwiatowe, mineralne. W ustach wyczuwalny jest lekki posmak gorzkich migdałów. Dobra równowaga między ciałem, a kwasowością, która dodaje przyjemną świeżość. Świetna pijalność i elegancja.

Pet Nat Gamay

Château Cambon została przejęta w 1995 roku przez Marcel Lapierre’a. Obecnie winnicą zarządza Marie Lapierre, wdowa po Marcelu Lapierre. Winnica jest organiczna, właściciele używają tylko naturalnych preparatów do traktowania winorośli. Winifikacja odbywa się z minimalnym dodaniem dwutlenku siarki, ręczny zbiór winogron i leżakowanie wina w dużych, starych dębowych beczkach – to jedne z zasad które stosuje Marie.

W nosie świeże i soczyste czerwone owoce – truskawki, maliny, poziomki. Do tego subtelne nuty waty cukrowej i kwiatów. W smaku przyjemne bąbelki, z czystą kwasowością i orzeźwiającym posmakiem. 

Średni wiek winorośli to 80 lat.

Verdejo

Słomkowa barwa z zielonymi refleksami przepełniona jest aromatami owoców tropikalnych, białych kwiatów i cytrusów. W ustach niebywale świeże, pełne i orzeźwiające. Na każdą okazję.