Ryby (tłuste np. łosoś)

Chenin Blanc

Lekki lecz dobrze zbudowany, klasyczny w stylu Chenin Blanc z aromatami gruszki, pigwy i mokrych kamieni. W ustach chrupki, owocowy ze świetnie zbalansowaną kwasowością. Długi mineralny finisz. Jak wszystkie wina od Molleta, świetny stosunek jakości do ceny!

Orange Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc z Nowej Zelandii w wersji pomarańczowej. Nos obfituje jak jego klasyczny kolega w owoce egzotyczne, trawiastość i mineralność. Usta natomiast zaskakują słonością i nutami herbacianymi. Wino intensywne, pełne, długie. Prawdziwa gratka dla amatorów tego szczepu.

Pinot Noir

Niekonwencjonalny Pinot, niedojrzałe truskawki, poziomki i wiśnie. Połączenie ziemistych aromatów wraz ze słodyczą wanilii i nutą tymianku. Miękkie, obfitujące w subtelną taninę, nieprześwitujący rubinowy kolor ponadto odświeżające w ustach.  

Kő Olaszrizling

Bogate i odważniejsze podejście do szczepu Olaszrizling z Somló. Wulkaniczna gleba określa cechy wina, jednak węgierski dąb przenosi wino w zupełnie inny wymiar. W nosie spotkamy intrygujące nuty limonki, gruszki, brzoskwini, melona, tostów i śmietanki z tostowym podniebieniem, masłem, wanilią, szałwią, owocami tropikalnymi i delikatnym posmakiem kamieni na finiszu.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w beczkach z węgierskiego dębu przez 6 miesięcy.

Tragolargo

Monastrell z gór południowej Hiszpanii. Ciemny kolor, z nutą świeżych owoców! Nuty wiśni, malin i eukaliptusa. Dobra kwasowość, solidna struktura i przyjemny ziołowy posmak. Na podniebieniu skoncentrowane aromaty czerwonych i czarnych owoców o gładkiej konsystencji i wytrawnych taninach. Wykończenie jest krótkie i orzeźwiające, co sprawia, że ​​jest to wyjątkowo pijalna czerwień!

Ezerjó Hordó

Wyjątkowa lokalna odmiana winorośli Ezerjó została zabutelkowana przez Krisztinę, aby pokazać, czym naprawdę jest ten region winiarski i która jest niespodzianką dodając charakterystyczny smak węgierskiego dębu. Ma bardzo bogaty nos pełen aromatów jabłek, moreli, bananów, mango, przypalonego drewna, tostów i grzybów. Podniebienie jest bujne, pełne i wytrawne, całkowicie wysycone. W ustach wyczujemy ciasto chlebowe, wanilię, zielone jabłko, brzoskwinie i cytryny. Przaśne i zaborcze o pięknym długim finiszu.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w beczkach z węgierskiego dębu.

Juhfark Somló

Juhfark to autochtoniczna odmiana winorośli z regionu winiarskiego o wulkanicznej glebie Somló. Bladozłoty wygląd rozwija się wraz z aromatami moreli, melona, limonki, owoców tropikalnych, tostów, wanilii. Jest wytrawny, mineralny, chrupiący i żywy. Strukturę i całą siłę wina wyczujemy w dłuższej chwili po otwarciu.

Fermentowane i dojrzewane na rodzimych drożdżach w stalowych kadziach oraz beczkach z dębu węgierskiego przez 6 miesięcy.

Caçada Real Branco

W ustach wielka elegancja, dobrze zrównoważona kwasowość. Długie i owocowe wykończenie. Jasny słomkowożółty kolor. Świeże cytrusowe aromaty.

Tragolargo Blanco

Piękna pomarańcz! Przetrzymywana na skórkach przez 1 miesiąc w mieszance stali nierdzewnej i betonu. Piękny jasny owoc z nutą taniny. Naprawdę dobrze zbalansowane wino z lekką goryczą cytrusów oraz delikatną słodyczą. Ultra pijalne, grożące szybkim opróżnianiem butelki 🙂

[vivino]157732618[/vivino]