SklepAzienda Agricola GIOL

Pinot Grigio Ramato

Ciężko stwierdzić czy przy winach z rodzaju Ramato mówimy o winie białym, pomarańczowym czy może różowym? Wino Ramato to wino tworzone z odmiany Pinot Grigio, które zostaje pozostawione w kontakcie ze skórkami winogron – i tutaj dzięki różowej skórce Pinota, otrzymujemy wino, które barwą bardziej przypomina nam wina różowe niż pomarańczowe.
Niemniej aromaty oraz smak tego wina są równie zaskakujące – jednocześnie intensywne i delikatne, owocowe i miękkie z bardzo dobrze zintegrowaną świeżością. Lekkie muśnięcie taniny, która przewija się po naszym podniebieniu niczym skórka grejpfrutowa. Wszystko idealnie zwieńczone strukturą pomarańczy i rześką kwasowością.

Prosecco Frizzante Vintage

Prosecco Frizzante zawsze lepiej pasowało do prostego, natychmiastowego spożycia niż wersja musująca – spumante. Wino o bladosłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami, o owocowym aromacie z wyraźnymi nutami zielonego jabłka i brzoskwini, którym towarzyszą kwiatowe nuty glicynii i kwiatu akacji. Nos jest nieco delikatniejszy i bardziej owocowy niż w przypadku wersji col fondo. Pikantna chrupkość w połączeniu z delikatnie cierpką nutą gruszek i kruchych jabłek przyciągnie największych zwolenników świeżych win musujących!

Prosecco Col Fondo

Prosecco Col Fondo, czyli wino nieklarowane i niefiltrowane. Dzięki temu uzyskujemy mętne prosecco, które wraz z upływem czasu zyskuje pełnie i głębie smaków. I tak świeże nuty typowe dla Prosecco pod koniec fermentacji rozwijają się stopniowo w coraz bardziej złożone nuty chrupiącego chleba i miąższu brzoskwini. Podobnie, początkowo łagodne, owocowe smaki zmieniają się z upływem miesięcy, stają się bardziej złożone i wytrawne z przyjemnym gorzkawym posmakiem. Piękny, kremowy perlage!

Wino bez dodatku siarczanów.