SklepDonatus

Blaufränkisch 21

Blaufrankisch zwany w Czechach Frankovką w wydaniu winnicy Donatus daje wino lekkie, owocowe i niezwykle soczyste. Nos przepełniony jest aromatami hibiskusa i róży. Podniebienie charakteryzuje soczystość żurawiny i czerwonej porzeczki. Nie brakuje tu również żywej kwasowości i delikatnej mineralności. Piękna pijalność, czysta przyjemność!

Riesling

Riesling reński stworzony z minimalną ingerencją winiarzy. Jest złotawy i przejrzysty. Wyczujemy w nim żółte jabłka i gruszki, grapefruit, krem cytrynowy, delikatną taninę, nutę kwiatową. Na końcu rubaszny, surowy i kredowy, smukła soczysta kwasowość.

Macerowane 2 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, dojrzewane do wiosny na osadzie i butelkowane bez dodatku siarki . Nieklarowane i niefiltrowane.

Muškát Cuvee Wasteland

Najmłodsze wino winnicy, pochodzi z 30-letnich krzewów posadzonych na lekkich glebach piaskowo-żwirowych. Ma w sobie mnóstwo świeżych aromatów pomarańczy, brzoskwini, orientalnych przypraw, dojrzałych gruszek i polnych kwiatów. Umiarkowana kwasowość zrównoważona jest delikatnym cukrem, choć wciąż wytrawne. Orzeźwia i sprawia niesamowitą przyjemność.

Macerowane 2 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, butelkowane bez dodatku siarki na początku Listopada danego rocznika. Nieklarowane i niefiltrowane.

Ryšák Pét-Nat

Jedno z najmłodszych win z winnicy, pochodzi z kilku szczepów białych jaki czerwonych. Pachnie i smakuje świeżo zerwanymi truskawkami, drożdżówką z poziomkami i wiśniowym kisielem. Młode i świeże, delikatnie musujące z wysoką kwasowością, która świetnie współgra z pozostawionym osadem. Idealne dla wszystkich.

Macerowane 4 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, butelkowane bez dodatku siarki w celu dofermentowania już w butelce pozostawiony został cukier na poziomie 4g/L. Nieklarowane i niefiltrowane.