Chianti Classico Sangió
Michael Schmelzer, twórca tego wina jest nazywany jest Panem Sangiovese z uwagi na pasję z jaką oddaje się swojej pracy. Sangio to jego drugie wino w ramach apelacji Chianti Classico, które jest owocowe, lekkie i żywe oraz bliskie oryginalnemu smakowi winogron. Winifikowane do 70% w zbiornikach cementowych i do 30% w używanych kilka razy drewnianych beczkach oferuje czyste Sangiovese bez efektu przebeczkowania.
Można w nim wyczuć wiśnie, śliwki, bogaty kosz owocowych aromatów.
Lekko schłodzona butelka Sangió w ciepły letni wieczór – to jak spędzanie czasu z dobrym kumplem, który ma potencjał, by stać się prawdziwym przyjacielem w nadchodzących latach.
Tzingarella
Winnica Monte Bernardi znajduje się w Panzano, małej wiosce w sercu Chianti Classico.
Tzingarella to mieszanka Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%), Cabernet Franc (15%) i Colorino (5%) z młodszych winnic.
Tzingarella (młodsza kuzynka “supertoskanów”) o pięknej rubinowej szacie, jest pełna dojrzałych owoców (wiśnie, porzeczka, jeżyny), delikatnych przypraw i nut ziołowych. 18 miesięcy dojrzewania w beczce dodaje jej złożoności i gładkości taninom. Długi finisz, dobry potencjał starzenia.