SklepVigneti del Vulture

Moscato Sensuale

Aromat:
Jasny złotożółty kolor. Owocowy bukiet, z nutą gruszki, brzoskwini, mango i innych egzotycznych owoców typowy dla Moscato.
Smak:
Na podniebieniu zrównoważone, świeże, pełne, z bogactwem tropikalnych owoców. Długotrwała końcówka. Sprawia wrażenie lekko musującego.
Potrawy:
Gotowane ryby z dodatkiem słodkich sosów, sałatki – np. z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem, do sałatek owocowych, deserów i ciast.

Basilicata Pipoli Bianco

Aromat:
Blady cytrynowy kolor z zielonkawymi odcieniami. Bardzo atrakcyjny i indywidualny aromat, zwłaszcza cytrusów – skórka cytryny, grapefruit, również ślady nektarynki.
Smak:
W smaku lekkie, orzeźwiające, łatwe w piciu, dobrze zbalansowane z przyjemną kwasowością i długą końcówką.
Potrawy:
Dobrze schłodzone – doskonałe jako aperitif, idealne do lekkich przekąsek,
sałat i sałatek z letnimi warzywami – np.szparagi; owoce morza, ryby –
grillowany seabass.
Nagrody:
Wine International Challenge 2013 Brązowy Medal
SYDNEY INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2013 Top 100/Blue Gold
Award
JAPAN WINE CHALLENGE 2012 Brązowy Medal
INTERNATIONAL WINE CHALLENGE 2012 Brązowy Medal

Pipoli Aglianico del Vulture

Aromat:
Intensywny rubinowy kolor z puruporowymi refleksami. Na nosie czerwone owoce, wiśnie z odrobiną fiołków. Miłe niuanse wanilii, lukrecji i czarnego pieprzu.
Smak:
Wino dobrze zbudowane, przyjemne taniny, długa, momentami wręcz słodka i balsamiczna końcówka.
Potrawy:
Mięso z grilla – jagnięcina, wołowina, dziczyzna, makarony w bogatych gęstych sosach, pizza, zapiekanki, starzone sery.

Vigneti del Vulture

Vigneti del Vulture to nowy projekt stworzony przez kilku znanych producentów win z Apulii i Abruzji. Vigneti swoje winnice posiada w DOC Aglianico del Vulture w regionie Basilicata, a dokładnie w miejscowości Acerenza, w prowincji Potenza. Ideą pomysłodawców projektu było podkreślenie prawdziwych i głębokich powiązań wina z terytorium, z którego pochodzi. Niesamowite winnice położone na wulkanicznych glebach na wysokości pomiędzy 600 a800 metrów nad poziomem morza, bogatych w związki odżywcze oraz minerały dały doskonałe wina, które szerokiej publiczności zostały przedstawione po raz pierwszy na targach Vinitaly w 2010 roku. Ręczne zbiory plus wykorzystanie najnowocześniejszych technik winifikacji oraz unikalny styl dają winom Vigneti świetlaną przyszłość.