SklepWinnica Silesian

Rosé

Pachnie truskawką, dzikimi poziomkami, arbuzem i dojrzałą pomarańczą, skrywa jogurtowe nuty, a podniebienie cieszy żywą kwasowością.

Souvignier Gris

Wino przyjemnie łączące w sobie lekko pikantną, ziołowo-owocową mieszankę. W aromatach i smaku znać intensywność i postawność wina. Wyczujemy jabłkowe pestki, suszone jabłka, skórki z mandarynki, imbir, gruszkę z syropu, pigwowca. Całość jest esencjonalna, wyrazista, choć nie przeciążona. W finiszu dominują akcenty lekko korzenne, delikatnie, ale stanowczo skontrowane kwasowością. Mimo 14,5% alkoholu zachowany jest balans. To kolejna dobra polska odsłona souvignier gris.

Riesling

Z jednej strony mamy porządaną wyrazistą owocowość, z drugiej – lekką korzenność i pieprzność. Wino jest konkretne, niesie nuty jabłkowe, pestkowe i cytrusowe – jest kandyzowana pomarańcza, skórki z cytryny, grejpfruta. W ustach wypada przejrzyście i kwasowo, jest bardzo delikatnie zaokrąglone (7g/l cukru). Jest to przyjemne i apetyczne wino, ale oczekiwania mam większe, czekam na jeszcze bardziej ekspresyjnego rieslinga z tego siedliska (zajmuje około 30% upraw Silesian). Tutaj z pewnością czas w butelce będzie jeszcze wsparciem dla wina.

Cuvée

Cuvee 2018 zestawione jest z pięciu białych odmian – Johannitera, Solarisa, Hibernala, Bianki oraz nieoficjalnie Jutrzenki, która mimo zaledwie 2,5% udziału jest dość wyczuwalna. Nos jest intensywny, o aromatach zbliżonych do Sauvignon Blanc – groszek konserwowy, marakuja. Pojawiają się aromaty kwiatów (drzewka owocowe). Usta są delikatne, o świetnym balansie cukru z kwasowością (10 g cukru, 7 kwasowości) i nawiązują do aromatów – też znajdujemy sporo kwiatowości oraz ziołowości, która pozostaje również na finiszu.

[vivino]161980995[/vivino]

Seyval Blanc

Seyval Blanc robiony metodą sur lie, to oznacza, że wino dojrzewało przez 6 miesięcy na osadzie z drożdży. Wino jest bardzo czyste, smaczne, soczyste, z najwyższą kwasowością wśród win z Winnicy Silesian. Poza cytrusami, zielonym jabłkiem pojawiają się akcenty pokrzywy, drożdżówki i mineralności. Usta są zrównoważone, krystaliczne o smaku pigwy, cytryny i grejpfruta z zachowaniem przyjemnego pikantnego finiszu.

Roter Riesling

Przy decyzji producenta o 3 i pół tygodniowej maceracji, otrzymano różowo-pomarańczowe wino. Nos jest zaskakujący, ponieważ obok białych owoców takich jak liczi, grejpfrut i biała czereśnia otrzymujemy aromaty jarzębiny i róży, a także niuanse drożdżowe. Usta są przyjemnie zrównoważone, o soczystej kwasowości, delikatnej taninie. W smaku dominuje winne jabłko, ale doszukamy się także białej porzeczki, grejpfruta z czerwonym miąższem, rabarbaru i hibiskusa.

Winnica Silesian to młody projekt rodzinnej winnicy z Bagieńca, obok Jaworzyny Śląskiej (Dolny Śląsk). Młody, nie oznacza jednak niedojrzały! Patrząc na poczynania rodziny Mazurków możemy odnieść wrażenie, że winem zajmują się od długich lat. Ich debiutancki rocznik 2018 (5 różnych etykiet), spotkał się z bardzo pozytywnym odbiorem w całej Polsce, a Souvignier Gris oraz pomarańczowy Roter Riesling zostały odznaczone srebrnym korkiem w konkursie SPOT – Polskie Korki 2019. Winnica Silesian wyróżnia się sporym areałem jak na początkujących winiarzy (11ha), ale również dobrze przygotowanym i przemyślanym brandingiem. Świeże, modne etykiety w połączeniu z archiwalnymi, rodzinnymi zdjęciami robią bardzo dobre wrażenie.