Burgundia

Pet Nat Gamay

Château Cambon została przejęta w 1995 roku przez Marcel Lapierre’a. Obecnie winnicą zarządza Marie Lapierre, wdowa po Marcelu Lapierre. Winnica jest organiczna, właściciele używają tylko naturalnych preparatów do traktowania winorośli. Winifikacja odbywa się z minimalnym dodaniem dwutlenku siarki, ręczny zbiór winogron i leżakowanie wina w dużych, starych dębowych beczkach – to jedne z zasad które stosuje Marie.

W nosie świeże i soczyste czerwone owoce – truskawki, maliny, poziomki. Do tego subtelne nuty waty cukrowej i kwiatów. W smaku przyjemne bąbelki, z czystą kwasowością i orzeźwiającym posmakiem. 

Średni wiek winorośli to 80 lat.

Chablis

Klasyczne Chablis, mineralne, owocowe i świeże. Nos dominuje przyjemny i delikatny bukiet białych kwiatów i owoców cytrusowych. Podniebienie jest bogate i owocowe. Uprawa orgniczna bez certyfikatu.

MÂCON-LOCHÉ – EN CHARPAUX

Mâconnais jest istną wylęgarnią talentów i w znacznym stopniu przyczynia się do odrodzenia przemysłu winiarskiego Burgundii, z którym jest ściśle powiązany. W Clos des Rocs Olivier Giroux wykonuje niezwykłą pracę, cyzelując chardonnays z musującą świeżością, jego praca i jego wina są doceniane przez najlepsze przewodniki i krytyków. Ledwie osiem hektarów, a już zadatki na wielkie wino, stał się, w ciągu zaledwie kilku roczników, obowiązkowym punktem w południowej Burgundii.
Kolor: jasny, jasnożółty, żywy, złoty.

Nos: bardzo delikatny, czysty, kwiatowy, subtelny, świeży, owocowy, delikatny, rozwijający się aromat przypominający kwiat akacji, ale także nuty masła, dębu, białych kwiatów, liścia mięty, świeżych owoców, migdałów, białej brzoskwini. Bardzo delikatny aromat beczki.

Podniebienie: W ustach dominuje owoc, tekstura jest bardzo gładka, a jednocześnie pozostaje rześka, gwarantując maksymalną świeżość. Doskonały jako aperitif, będzie towarzyszył wielu kulinarnym przygotowaniom opartym na owocach morza. 90% i 10% w 220-litrowych beczkach.