Półsłodkie

MOSCATO D’ASTI D.O.C.G.

Winogrona Moscato użyte do produkcji tego wina pochodzą z winnic zlokalizowanych w regionie Castiglione Tinella w Piemoncie. Winogrona są delikatnie wyciskane, a sok poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze.

Wino to ma bladożółty kolor i bogaty bukiet kwiatów akacji, stokrotek i szałwii. W ustach jest dobrze zbalansowane, świeże i bardzo przyjemne, z nutą delikatnej słodyczy i lekkimi, pienistymi bąbelkami. Podawać schłodzone do świeżych serów lub na zakończenie posiłku do deserów.

Coteaux du Layon Carte d’Or

Klasyka w kategorii pół slodki chenin blanc z apelacji Coteaux du Layon. Kolor złoto-żółty. Bogaty nos marmolady pigwowej, moreli, białej śliwki, miodu kwiatowego i rabarbaru. Niezwykła intensywność, łagodność i bogactwo aromatyczne na podniebieniu. Smaki są szlachetne, rasowe, a świeżość niezmienna. Wzorowy w swoim rodzaju.

Cabernet d’Anjou

Świeże i delikatne różowe wino o doskonałej pijalności, w którym wyczuwalne są aromaty krwistej pomarańczy i dojrzałego grejpfruta. Jego lekka słodycz zbalansowana przez kwasowość nadaje mu bardzo apetyczny charakter bez obciążania go.

Riesling Kabinett Erdener Treppchen

Riesling typu Kabinett ze świetnego mozelskiego siedliska, pokazuje nam klasę tego terroir jak i samego winiarza. Kumulacja soczystości i mineralności pokazuje jakość jak i potencjał tego wina. Aromaty brzoskwiń i owoców egzotycznych oraz mineralne nuty wapna i mokrego kamienia mogą zachwycić wszystkich fanów Rieslinga. W ustach jest eleganckie, żywe i świeże, bogate w cytrusowe smaki z dodatkiem miodu, bananów i melona. Zachwyca jakością, owocowym charakterem i mineralnym orzeźwiającym wykończeniem. Klasa!

[vivino]1493539[/vivino]

Leitz Out

Podstawowy Riesling od Leitz’a z doliny renu. W nosie wibrują białe owoce mirabelki i brzoskwini, wiosenne kwiaty i cytrusy. Usta są spójne, z soczystym owocem, długą kwasowością oraz cukrem resztkowym na poziomie ok 16 gr.

Moscato Sensuale

Aromat:
Jasny złotożółty kolor. Owocowy bukiet, z nutą gruszki, brzoskwini, mango i innych egzotycznych owoców typowy dla Moscato.
Smak:
Na podniebieniu zrównoważone, świeże, pełne, z bogactwem tropikalnych owoców. Długotrwała końcówka. Sprawia wrażenie lekko musującego.
Potrawy:
Gotowane ryby z dodatkiem słodkich sosów, sałatki – np. z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem, do sałatek owocowych, deserów i ciast.

Loosen Up Riesling

Aromat:
Złoty kolor z zielonkawymi refleksami. Intensywne nuty grejpfruta i zielonego
jabłka.
Smak:
W smaku bardzo owocowe, z wyczuwalną słodyczą, dominują dojrzałe brzoskwinie i owoce tropikalne.
Potrawy:
Kuchnia azjatycka, pikantne potrawy.

LOOSEN UP to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych – braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa, oznaczająca po polsku nic innego jak „wyluzuj” w pełni oddaje charakter win, które adresowane są przede wszystkim do młodego pokolenia.

Loosen Up Dornfelder

Aromat:
Rubinowy kolor. Aromaty jeżyn, wiśni i fiołków.
Smak:
W smaku owoce leśne oraz przyprawy korzenne. Wyczuwalna przyjemna słodycz. Bardzo pijalne!
Potrawy:
BBQ, pasta, poprawia nastrój i atmosferę.

LOOSEN UP to winiarski projekt opracowany przez światowej sławy niemieckiego winiarza Ernsta Loosena wraz z dwoma młodymi grafikami ze Stanów Zjednoczonych – braćmi Froelich. Żartobliwa nazwa, oznaczająca po polsku nic innego jak „wyluzuj” w pełni oddaje charakter win, które adresowane są przede wszystkim do młodego pokolenia.

Venus

Białe wino półsłodkie. Macerowane na skórkach, dojrzewało przez trzy miesiące w zbiornikach stalowych i betonowych. Pełne i aromatyczne. Zapachy ananasa, dojrzałych jabłek i rodzynek. W smaku bardzo gładkie. Doskonałe do lekkich, owocowych deserów, jak również słonych potraw – foie gras, dojrzewających, twardych serów czy góralskiego oscypka.

Le Vigne dell’Olmo Lambrusco dell’Emilia Amabile

Wino stworzone ze szczepu Lambrusco, zbieranego ręcznie ze wzgórz winnic w Modenie i Reggio Emilia. Barwa rubinowoczerwona z fioletowym refleksem. W nosie intensywny aromat dojrzałych jagód i czerwonych słodkich owoców. Musujące, ale nie przesadnie bąbelkowe, w odczuciu półwytrawne. Idealne jako aperitif, do makaronów, lasagne, risotto, kiełbas i salami oraz pieczonych mięs. Świetne także w towarzystwie ciasteczek i herbatników.

Lambrusco to wino pochodzące z Włoch produkowane z winorośli właściwej grupy „Lambrusco”. Kojarzone najczęściej z lekko musującymi czerwonymi winami z północy Włoch, choć produkowane są również inne rodzaje. Tradycyjnie było to wino wytrawne, jednak dużą popularnością cieszą się również wersja półsłodka i słodka. Lambrusco produkowane jest motodą Charmat, co oznacza, że w przeciwieństwie do szampana końcowa część fermentacji zachodzi w szczelnych kadziach. Nie jest przeznaczone do starzenia.

Cuvee

Kojder Cuvee to kupaż powstały ze szczepów Solaris i Souvignier Gris. Obie odmiany powstały w Niemczech, a dzięki odporności na mróz i choroby grzybowe uprawiane również w Polsce. Intensywnie wyczuwalne aromaty dojrzałego jabłka, gruszki, brzoskwini, nektarynki i pomarańczy. W smaku bardzo dobrze zbalansowana słodycz i kwasowość z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami tropikalnymi.

Libalis Frizz 5,5

W nosie prawdziwa eksplozja aromatów owoców tropikalnych i cytrusów. Na podniebieniu delikatne, odświeżające bąbelki, które wraz z akcentami owocowymi pozostawiają słodkie i egzotyczne wykończenie.

Naturalne wina półsłodkie – smak, który Cię zachwyci

Każdy z nas ma inny gust. Odnosi się to do większości aspektów życia, również do naszych preferencji związanych z alkoholem. Wino to ten typ trunku, który ceniony jest przez wiele osób na całym świecie. To właśnie jego różnorodność sprawia, że nawet dwie osoby lubiące zupełnie inne smaki, mogą się nim delektować. Naturalne wina półsłodkie są dobrą oraz neutralną opcją dla każdego, kto lubi wino, jednak preferuje jego delikatniejsze w smaku warianty.

Naturalne wina półsłodkie – co je cechuje?

Główną cechą win półsłodkich jest większa zawartość cukru, która się w nich znajduje. Nie jest ona tak wysoka, jak w przypadku win słodkich, wciąż jednak możemy wyczuć w nich znacznie bardziej intensywną słodycz, niż w przypadku na przykład win wytrawnych. Naturalne wina półsłodkie odznaczają się także dużą różnorodnością. Nuty smakowe, które w nich znajdziemy to na przykład owoce, takie jak jabłka, wiśnie, czy pomarańcze, ale także karmel. Delikatność oraz wysublimowane aromaty smakowe naturalnych win półsłodkich, sprawiają również, że są one doskonałym dodatkiem do wszelkich posiłków.

Naturalne wina półsłodkie – polecamy!

Nie musisz być ekspertem w temacie naturalnych win półsłodkich, aby dokonać zakupu w naszym sklepie. Podpowiemy Ci bowiem, na jakie opcje warto zwrócić uwagę. Jeżeli wolisz wina białe, to włoskie wino Moscato Sensuale na pewno zachwyci Cię zrównoważonym oraz świeżym smakiem owoców. Jeżeli natomiast bardziej przemawiają do Ciebie wina musujące Libalis Frizz 5,5 produkowane w Hiszpanii, sprawi, że poczujesz się, jak na tropikalnych wakacjach. Równie kuszące jest także wino o intrygującej nazwie Venus. Produkowane we francuskiej winnicy Haut-Marin, oczaruje Cię smakiem ananasa, dojrzałych jabłek oraz rodzynek.

Oferta naszego sklepu jest naprawdę bogata. Znajdziesz w niej nie tylko naturalne wina półsłodkie, ale także inne rodzaje tego trunku, takie jak na przykład naturalne wina słodkie. Serdecznie zachęcamy, więc do przejrzenia dostępnej oferty!