Agiorgitiko

Mega Spileo III Cuvee Red

Pierwsze wzmianki o klasztornych winnicach Mega Spileo sięgają 1550 roku. W 1999 roku winnice zostały odrestaurowane i obsadzone lokalnymi i międzynarodowymi odmianami: Mavrodafne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Lagorthi, Assyrtiko, Malagousia i Rieslingiem. III Cuvee Red 2014 to kupaż trzech z nich — Cabernet Sauvignon, Agiorgitiko i Mavrodafne. Wg strony producenta wino przechodzi fermentację malolaktyczną i leżakuje przynajmniej 16 miesiący w nowych beczkach (80% dębu francuskiego i 20% amerykańskiego) i 24 miesiące w butelkach. Winnice leżą na terenie należącym do Monasteru Mega Spileo na wysokości 800 mnpm, idealnym dla uprawy wysokiej jakości winorośli, co zaowocowało wprowadzeniem na rynek znakomitych win. To wino może być ciekawą alternatywą dla włoskich Primitivo, na chłodne jesienno-zimowe wieczory.