Barbera

Barbera d’Asti Petraia

Ta Barbera reprezentuje swoje terroir i charakter odmianowy od intrygującego nosa ze świeżych czerwonych owoców, dżemu z nutami rabarbaru i nutami dzikiego kwiatu, do miękkiego, satysfakcjonującego podniebienia. Wino to jest wspaniałe do mięs i serów oraz wszelkich północnowłoskich dań z makaronu, a nawet pizzy.

Barbera D’Alba

Kolor rubinowy, pełny, gesty. Wino bogate i intensywne, z dobrą koncentracją aromatów owocowych podkreślających śliwkę i powidła.
Smak ciepły i miękki, o bogatej kwasowości i przyjemnym, czystym finiszu. Doskonale pasuje do makaronów, mięs i wszelakich zup; optymalnie z deską wędlin.

Amerai

Intensywny rubinowy kolor. Aromaty kwiatowe i świeżość nadana przez Dolcetto i Freisa, a następnie wiśnia i małe czerwone owoce z drobną wanilią z dębu Barbera i Pinot Noir. Podniebienie jest ciepłe, długie i bardzo gładkie. Miękkie taniny z zrównoważoną kwasowością i przyjemny migdałowy finał. Doskonałe do serów, mięs, zup warzywnych, makaronów bolońskich i risotto.

Sopra Berruti Barbera d’Asti

Krzewy Barbery pochodzące z siedliska Canelli. Fermentuje i dojrzewa, częściowo w dębowych beczkach Tini o pojemności 500l, a częściowo w stali nierdzewnej. Ma piękny rubinowoczerwony kolor z fioletowymi i granatowymi refleksami . W nosie ma intensywny i złożony bukiet, z nutami wiśni, truskawek, fiołków, a na końcu migdałów. W smaku pojawiają się głównie owoce żurawiny i wiśni „szklanki” które odpowiadają za rześką i soczystą kwasowość, wsparte aromatami kwiatów lukrecji i migdałów, dają wino bardzo świeże i radosne.