Pet Nat Gamay
Château Cambon została przejęta w 1995 roku przez Marcel Lapierre’a. Obecnie winnicą zarządza Marie Lapierre, wdowa po Marcelu Lapierre. Winnica jest organiczna, właściciele używają tylko naturalnych preparatów do traktowania winorośli. Winifikacja odbywa się z minimalnym dodaniem dwutlenku siarki, ręczny zbiór winogron i leżakowanie wina w dużych, starych dębowych beczkach – to jedne z zasad które stosuje Marie.
W nosie świeże i soczyste czerwone owoce – truskawki, maliny, poziomki. Do tego subtelne nuty waty cukrowej i kwiatów. W smaku przyjemne bąbelki, z czystą kwasowością i orzeźwiającym posmakiem.
Średni wiek winorośli to 80 lat.
Grains de Gamay
Grains de Gamay to wino poddane długiej maceracji w celu wydobycia koloru i owocu, później dojrzewało 6 miesięcy w stalowych kadziach. Vieilles vignes oznacza stare krzewy. Kolor granatu z odcieniami purpury. Nos dominują owoce
leśne. Usta są okrągłe, i zrównoważone. Grains de Gamay to doskonały przykład czerwieni, której delikatność aromatyczna i świeżość nie wymaga dojrzewania w beczce.
Raisins gaulois
Raisins Gaulois jest wytwarzane z młodych krzewów Gamay uprawianych na glebach granitowych. Winifikacja półkarbonowa jest naturalna, a maceracja trwa od 4 do 6 tygodni. Degustacja tego wina dostarcza emocji: od rozczarowania przez zaskoczenie po uwielbienie. Niezwykła delikatność nosa przynosi truskawkę, malinę, karmel, pojawia się też charakterystyczna kiszonkowość. Po chwili w kieliszku subtelnie uwalniają się kwiaty bzu i fiołka. Podniebienie ma kwasowy atak, potem owoc, delikatne taniny i korzenny finisz. Polecamy na aperitif, do antipasto.
Cru Moulin-a-Vent Les Michelons
Głęboka rubinowa czerwień z czerwonymi wiśniowymi refleksami. W nosie subtelna mieszanka kirschu, jagód i lukrecji. Podniebienie jest jasne, z delikatnymi, elastycznymi taninami. Złożoność Cru Burgundy połączona z oszałamiającą dojrzałą owocowością.
Saint Amour Esprit de Séduction
Saint Amour (święta miłość) to najpopularniejsza apelacja walentynkowa we Francji. Co roku zakochani świętują przy jednym z doskonałych cru z regionu Beaujolais. Tutaj na dodatek cuvee nosi nazwe ”Esprit de seduction” czyli “Przestrzeń uwodzenia”. Pieknie zbalansowane o intesywnym aromacie czerwonych owoców, wiśnia i żurawina, a następnie słodkich przypraw i ziół. Podniebienie jest obfite i jedwabiste, delikatne taniny, mało cierpkie, wapienna mineralność i długi finisz.
Gastine
Mała posiadłość (sześć hektarów) Isabelle i Jérémy Decoster Coiffier, w regionie Bugey, jest kopalnią pięknych win. Pracując organicznie i nisko interwencyjnie produkują bardzo czyste i świeże wina. Gastine to mieszanka 70% Gamay i 30% Chardonnay, macerowana przez trzy tygodnie w całych kiściach i starzona przez osiem miesięcy na osadzie w kadziach z włókna szklanego. Jest to bardzo świeża i czysta czerwień, płynna i owocowa. Przepyszne.