Riesling

Gemischter Satz

Klasyczne wiedeńskie wino. Różne szczepy winogron uprawiane w jednej winnicy były zbierane i winifikowane razem, tak by dać wino na potrzeby domu i lokalnych gospód. Tę tradycję we współczesnych czasach wzmocnił charyzmatyczny Fritz Wieninger robiąc z Gemister Satz lokalną gwiazdę. Rześkie, krystalicznie czyste i przyjemnie aromatyczne. Pachnie białymi kwiatami, cytrusami oraz alpejską łąką. Usta subtelne, orzeźwiające, cytrusowo kwasowe z łagodną mineralną końcówką.

Riesling Kogelberg 1ÖTW

Jasnożółty słomkowy kolor z zielonym odcieniem. Mnóstwo świeżych moreli, wiciokrzewu, białych kwiatów i nut skórki pomarańczowej. Podniebienie odzwierciedla bogactwo nos, wino pięknie zrównoważone, świeże, mineralne.

Uwielbiamy wina od Barbary Öhlzelt, która wraz z mężem prowadzi biodynamiczną winnicę w regionie Kamptal.  Ten riesling natomiast pochodzi z 65 letnich krzewów i  jest naprawdę świetnym przykładem wysokiej klasy wina typu Erste Lage w doskonałej cenie. Szczególnie polecamy!

 

Riesling

Wino ma jasny słomkowo-żółty kolor i aromaty dojrzałych w słońcu cytrusów, grejpfruta i owoców pestkowych. Podniebienie delikatnie wytrawne i świeże z dobrą owocowością i mineralnością. Pięknie zbalansowane wino z długim finiszem, na każdą okazję, a pojemność 1000 ml jest dodatkowym atutem 🙂

 

Teppo Riesling

Nazwa „Fio” oznacza „nić” po portugalsku. A Fio Wines to wspólne przedsięwzięcie dwóch rodzin – niemieckiej Ketten i portugalskiej Niepoort. Dirk Niepoort i jego synowie Daniel i Marco szukali winnicy w Mozeli. Kiedy poznali Phillipa Kettena z Lothar Kettern w Piesport okazało się że mają zbieżną i spójną wizję tego, czym mogą być wina z tego niemieckiego regionu. Tak powstało FIO wines, czyli klasyczne mozelskie białe wina produkowane w wolniejszym stylu, bez herbicydów, pestycydów i nawozów chemicznych. Na winnicy pomiędzy winoroślami pasą się owce i to one walczą z chwastami. W piwnicy wina są fermentowane w dużych beczkach, bez związków siarki, bez pośpiechu i z ogromną starannością.
Teppo riesling posiada bogate aromaty jabłek, limonki, wiciokrzewu i dymu. W smaku subtelnie czuć cukier, zrównoważony krystalicznie czystą kwasowością i mineralnością. Posmak jabłek, gruszek i białych brzoskwiń. Piękny mineralno-owocowy finisz. 

Molitor Kabinett Riesling 2016

Riesling Kabinett Markusa Molitora mieni się w kieliszku wspaniałą jasnożółtą barwą. Nos jest intensywny w aromaty gruszki nashi, pigwy, jabłka i moreli, uzupełnione ziarnem kakaowym, cynamonem i leśną ściółką. Na podniebieniu równie kompleksowy i pięknie zbalansowany. Finisz jest długi z nutami mineralnymi.

Riesling Ried Blauenstein

Intensywny żółty kolor i nos , delikatnie dymne, pachnie cytrusami, kwiatami i woskiem pszczelim. Smakuje dojrzałymi żółtymi owocami, krzemistością, kwaśnym grapefruitem. Podsumowując- długie, ściągające, wytrawne, ekscytujące i gotowe do picia.

Spring Riesling

Kiedy Mac Forbes nazwał to wino “Spring”, nie mógł lepiej “skwitować” tego wina! Uprawiane w wysokich partiach pasma Strathbogie na glebach kwarcowych i łupkowych, widzimy wino o jasnej kwasowości i około 10 gramach cukru resztkowego (RS) w dobrej stedii. Zrównoważone, orzeźwiające i rozpływające się w ustach.

Rag & Bone Riesling

Riesling z doliny Eden jest wybitnie soczysty i tak przebojowy. Aromatyczność jest świeża, dużo cytrusów, limonki, zielonego, dojrzałego jabłka oraz odczuwalnej nuty mokrego kamienia i nafty. Gleba w tym miejscu jest bogata w czarny łupek, który nadaje wiele złożoności i mineralności. Pije się to wino z wielką satysfakcją, ten kto lubi harmonijne Rieslingi będzie z pewnością usatysfakcjonowany. Zastosowanie tego wina jest szerokie, wszędzie, gdzie jest świeżość i zieleń, Rag&Bone zrobi swoje.

Próza

Riesling vlašský z dodatkiem niewielkiego procentu Pesecká leánka zaowocował winem o  aromacie owocowym z delikatną mineralnością. W nosie białe owoce, jabłko, gruszka, akcenty pieprzu. Ciało średnio pełne, soczyste, świeże, żywości dodaje przyjemna kwasowość.  Na podniebieniu jabłko, winna brzoskwinia, pikantne tony i i słony finisz.
Po zbiorze winogrona przez dwa dni były macerowane na skórkach, a po dokładnym tłoczeniu fermentowane, a następnie dojrzewały na osadzie, w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Bez klarowania i filtracji. Wyselekcjonowane drożdże nie były dodawane do fermentacji winogronowej w celu zachowania charakteru wina.

Ryzlink rýnský

Dwumiesięczna maceracja na skórkach, a następnie tłoczenie i rozlewanie do beczek. Następnie dojrzewanie na grubym osadzie w dębowej beczce. Efekt, pełne, strukturalne wino pomarańczowe o mocnej kwasowości i zintegrowanych taninach. W nosie świeży sok winogronowy, morele, nuty herbaciane i biały pieprz. Z potencjałem dojrzewania. Butelkowanie bez filtracji, klarowania i SO2.

Mandula Brut

Wyjątkowe węgierskie wino musujące wykonane metodą tradycyjną (szampańską) przez tamtejszego mistrza w tej dziedzinie, Józefa Szentesi. Wino pięknie owocowe: brzoskwinie, gruszki, zielone jabłko, skórka cytrynowa. Typowe dla rieslinga nuty petrolowe też są obecne, dodają tu pikanterii i orginalności. Eleganckie, finezyjne, nietuzinkowe – czysta przyjemność!

Dr. Lo Riesling Alkohol Free

Wino bezalkoholowe, naturalny i harmonijny smak. Ekscytująca alternatywa dla przyjemności bez alkoholu. LO RIESLING chce pokazać, że wino bezalkoholowe może być bardzo smaczne, wszechstronne i bezkompromisowe pod każdym względem.