Bez dodatków siiarczynów

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

El Yesar de Viña Enebro

Młode białe wino produkowane z czerwonych winogron lokalnej odmiany forcallat. Ten szczep ma czerwone owoce, więc wino jest robione metodą “blanc de noir”, w tł. dosłownie „białe z czarnych”. Fermentowane przy użyciu rdzennych drożdży. Produkowane na terenie samej posiadłości. Bez dodatków takich jak siarczyny, środki klarujące, wyselekcjonowane drożdże itp. W nosie aromaty cydru jabłkowego, moreli, owoców pestkowych z delikatnym pieprznym finiszem. W smaku gładkie i przyjemne.

100% Groslot

Kolor ciemnofioletowy, prawie nieprzejrzysty. Nos jest zachłanny, z czarnymi owocami coulis, pieprzem i nutą mleka. Podniebienie jest okrągłe, świeże, rześkie, równie owocowe jak nos, z pulchną, lekko chwytliwą teksturą, która staje się bardziej elastyczna po pokonaniu dwutlenku węgla. Finisz ujawnia zachłanne, ożywcze przeżucie, z jasnym owocem i kontynuuje na nutach pieprzowych.
Uwaga: to młode wino zawiera jeszcze dwutlenek węgla. Aby go usunąć, należy butelkę zdekantować na kilka godzin lub dokładnie wstrząsnąć (jeszcze lepiej wstrząsnąć karafką).

Różowa Pantera

Różowa Pantera to wino wytworzone metodą Merreta, opracowaną w roku 1662, jako jeden ze sposobów robienia wina musującego. Dzięki końcowej fermentacji w butelkach, powstało lekko musujące(perliste) wino, w stylu tzw. PET-NAT-a. Występujący osad, to wynik biologicznych procesów, który wzbogaca smak i aromat trunku. W smaku pięknie owocowe, jeżyna, porzeczka, pestka czereśni. Cukier resztkowy wyważony kwasowością, wysoka pijalność.

Blanc de Noir Sekt Brut Nature

Czeski Sekt i to nie byle jaki, tego trzeba spróbować! Wyprodukowany metodą tradycyjną, rok na osadzie, część fermentowana i starzona w beczkach, ten Pinot Noir jest doskonałą alternatywą dla klasycznego szampana. Delikatne, ale bogate, z jabłkowymi skórkami i drożdżowymi, biszkoptowymi aromatami. Elegancka struktura, jakościowy bąbel, wytrawny finisz – bardzo z klasą. Idealne na uroczystości.

Canva 4 & 16

Polska czerwień, która nie musi się czerwienić? Canva od Dom Bliskowice. Dymne wino, owocowe z nutą lukrecji. Usta wiśniowe, śliwkowe z posmakiem wanilli i ziół. Ładnie zarysowana kwasowość i wyważona tanina, polecamy!

Próza

Riesling vlašský z dodatkiem niewielkiego procentu Pesecká leánka zaowocował winem o  aromacie owocowym z delikatną mineralnością. W nosie białe owoce, jabłko, gruszka, akcenty pieprzu. Ciało średnio pełne, soczyste, świeże, żywości dodaje przyjemna kwasowość.  Na podniebieniu jabłko, winna brzoskwinia, pikantne tony i i słony finisz.
Po zbiorze winogrona przez dwa dni były macerowane na skórkach, a po dokładnym tłoczeniu fermentowane, a następnie dojrzewały na osadzie, w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Bez klarowania i filtracji. Wyselekcjonowane drożdże nie były dodawane do fermentacji winogronowej w celu zachowania charakteru wina.

Anarchiste

Muscat inny i nietypowy? Anarchiste jest odpowiedzią. Subtelnie aromatyczny, kwiatowy, maceracja na skórkach dodaje mu ciała i delikatnej pieprzności. Dla amatorów muskatów jak i dla zdecydowanych przeciwników tego szczepu, niespodzianka w butelce gwarantowana.

Gastine

Mała posiadłość (sześć hektarów) Isabelle i Jérémy Decoster Coiffier, w regionie Bugey, jest kopalnią pięknych win. Pracując organicznie i nisko interwencyjnie produkują bardzo czyste i świeże wina. Gastine to mieszanka 70% Gamay i 30% Chardonnay, macerowana przez trzy tygodnie w całych kiściach i starzona przez osiem miesięcy na osadzie w kadziach z włókna szklanego. Jest to bardzo świeża i czysta czerwień, płynna i owocowa. Przepyszne.

Ryzlink rýnský

Dwumiesięczna maceracja na skórkach, a następnie tłoczenie i rozlewanie do beczek. Następnie dojrzewanie na grubym osadzie w dębowej beczce. Efekt, pełne, strukturalne wino pomarańczowe o mocnej kwasowości i zintegrowanych taninach. W nosie świeży sok winogronowy, morele, nuty herbaciane i biały pieprz. Z potencjałem dojrzewania. Butelkowanie bez filtracji, klarowania i SO2.