Biodynamiczne

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

100% Groslot

Kolor ciemnofioletowy, prawie nieprzejrzysty. Nos jest zachłanny, z czarnymi owocami coulis, pieprzem i nutą mleka. Podniebienie jest okrągłe, świeże, rześkie, równie owocowe jak nos, z pulchną, lekko chwytliwą teksturą, która staje się bardziej elastyczna po pokonaniu dwutlenku węgla. Finisz ujawnia zachłanne, ożywcze przeżucie, z jasnym owocem i kontynuuje na nutach pieprzowych.
Uwaga: to młode wino zawiera jeszcze dwutlenek węgla. Aby go usunąć, należy butelkę zdekantować na kilka godzin lub dokładnie wstrząsnąć (jeszcze lepiej wstrząsnąć karafką).

Blanc de Noir Sekt Brut Nature

Czeski Sekt i to nie byle jaki, tego trzeba spróbować! Wyprodukowany metodą tradycyjną, rok na osadzie, część fermentowana i starzona w beczkach, ten Pinot Noir jest doskonałą alternatywą dla klasycznego szampana. Delikatne, ale bogate, z jabłkowymi skórkami i drożdżowymi, biszkoptowymi aromatami. Elegancka struktura, jakościowy bąbel, wytrawny finisz – bardzo z klasą. Idealne na uroczystości.

Biodynamiczna uprawa winorośli opiera się na pracach Rudolfa Steinera
i Marii Thun. Obejmuje ona praktyki organiczne, ale zawiera również
filozofię i kosmologię, traktując winnicę jako organizm i dążąc do
osiągnięcia równowagi między sferą fizyczną i wyższą, niefizyczną.
Gleba winnicy jest postrzegana jako część systemu połączonego z
planetą Ziemią, innymi planetami i powietrzem. Praktyki biodynamiczne
zbiegają się z cyklami planet, księżyca i gwiazd.

Jak powstaje to wino i czym się charakteryzuje? Sprawdź nasz artykuł opisujący wino biodynamiczne.