Biodynamiczne

Chianti Classico Sangió

Michael Schmelzer, twórca tego wina jest nazywany jest Panem Sangiovese z uwagi na pasję z jaką oddaje się swojej pracy.  Sangio to jego drugie wino w ramach apelacji Chianti Classico,  które jest owocowe, lekkie i żywe oraz bliskie oryginalnemu smakowi winogron. Winifikowane do 70% w zbiornikach cementowych i do 30% w używanych kilka razy drewnianych beczkach oferuje czyste Sangiovese bez efektu przebeczkowania.

Można w nim wyczuć wiśnie, śliwki, bogaty kosz owocowych aromatów.
Lekko schłodzona butelka Sangió w ciepły letni wieczór – to jak spędzanie czasu z dobrym kumplem, który ma potencjał, by stać się prawdziwym przyjacielem w nadchodzących latach.

 

Tzingarella

Winnica Monte Bernardi znajduje się w Panzano, małej wiosce w sercu Chianti Classico.

Tzingarella to mieszanka Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%), Cabernet Franc (15%) i Colorino (5%) z  młodszych winnic. 

Tzingarella (młodsza kuzynka “supertoskanów”) o pięknej rubinowej szacie,  jest pełna dojrzałych owoców (wiśnie, porzeczka, jeżyny), delikatnych przypraw i nut ziołowych.  18 miesięcy dojrzewania w beczce dodaje jej złożoności i gładkości taninom. Długi finisz, dobry potencjał starzenia.

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

Alsace Muscat

Piękny naturalny muscat w wersji wytrawnej, mniej niż 2 gramy cukru resztkowego. Wino, które perfumuje usta swoją egzotyczną pastą owocową i bardzo kwiatowymi nutami..

Sauvignon Orange

W nosie bogate nuty owoców – skórka cytryny i limonki, pigwa, kandyzowany imbir. Owocowy charakter dopełnia trwiastość, typowa dla tego szczepu. W smaku solidna kwasowość i dobrze zbalansowana tanina, subtelnie słone i intensywne w smaku – z posmakiem kiszonych cytryny.

Alsace Sylvaner

Sylvanner od Christian Binnera to wino słoneczne i orzeźwiające! W nosie intensywne kwiaty łąkowe, letnie jabłka i pigwa, podkreślone przez delikatny bąbelek który dodaje życia i świeżości każdemu łykowi.

100% Groslot

Kolor ciemnofioletowy, prawie nieprzejrzysty. Nos jest zachłanny, z czarnymi owocami coulis, pieprzem i nutą mleka. Podniebienie jest okrągłe, świeże, rześkie, równie owocowe jak nos, z pulchną, lekko chwytliwą teksturą, która staje się bardziej elastyczna po pokonaniu dwutlenku węgla. Finisz ujawnia zachłanne, ożywcze przeżucie, z jasnym owocem i kontynuuje na nutach pieprzowych.
Uwaga: to młode wino zawiera jeszcze dwutlenek węgla. Aby go usunąć, należy butelkę zdekantować na kilka godzin lub dokładnie wstrząsnąć (jeszcze lepiej wstrząsnąć karafką).

Núria Muscat

Winiarnia ta znajduje się w Sitges w Katalonii, w samym sercu Parku Naturalnego Garraf. Manel Avinyo i jego brat Joan przejęli rodzinną posiadłość, której Manel zmienił nazwę na Clos Lentiscus. Núria to imię córki Manela, która pomagała ojcu w tworzeniu tego pięknego wina aperitifowego.100% Muscat, świeże i aromatyczne białe wino musujące. Pierwsza fermentacja, przy użyciu rodzimych drożdży, a druga fermentacja ma miejsce w butelkach. Dwadzieścia cztery miesiące dojrzewania na drobnym osadzie i ręczny disgorgement.

DISKO

To połączenie dwóch flagowych szczepów uprawianych w Bliskowicach na wzgórzach Małopolskiego Przełomu Wisły – johannitera i rieslinga. Zbierane i winifikowane osobno. Fermentacja spontaniczna, dojrzewanie nad osadem oraz
brak filtracji to główne cechy Disko. Kolor pochodzi częściowo z czterotygodniowej maceracji johannitera, częściowo z osadu, który został wzruszony tuż przed butelkowaniem, dając mętne i bardzo aromatyczne wino.

Etykietę zaprojektowała Anglika Zajdlic – polska wschodząca ilustratorka, graficzka i witrażystka, interesuje się głównie światem przyrody (flory i fauny), skupiając się na dogłębnej analizie formy i materii co bardzo pasuje do winnicy. Podobnie jak przy innych cuvee, również teraz, etykieta nawiązuje do charakteru wina.

Disko to niezobowiązujące pomarańczowe i mętne wino, idealne na babie lato.

Chat fou (szalony kot)

Nos jest delikatny, z kandyzowanymi czerwonymi owocami, liściem laurowym,i pieprzem. Podniebienie jest okrągłe, obfite, zwiewne, o miękkiej, delikatnie aksamitnej fakturze, ze świeższymi owocami niż sugerowałby nos, a przede wszystkim z fatalną pijalnością: czytaj niesamowitą pijalnością! Finisz bardziej “ziemisty”, z subtelną kwasowością i owocemi, zrównoważony przyjemną goryczką (kamienna, cinchona).

Granite

Piękna ekspresja Muscadet. Wino bardzo czyste i zrównoważone. Mieszanka owoców cytrusowych, białych kwiatów i lekko dymnych nut. Mineralne przez duże M. Połączenie nut mineralnych i cytrusowych, piękny finisz z utrzymującą się nutą jodową. Najlepszy pairing do owoców morza ever!

Biodynamiczna uprawa winorośli opiera się na pracach Rudolfa Steinera
i Marii Thun. Obejmuje ona praktyki organiczne, ale zawiera również
filozofię i kosmologię, traktując winnicę jako organizm i dążąc do
osiągnięcia równowagi między sferą fizyczną i wyższą, niefizyczną.
Gleba winnicy jest postrzegana jako część systemu połączonego z
planetą Ziemią, innymi planetami i powietrzem. Praktyki biodynamiczne
zbiegają się z cyklami planet, księżyca i gwiazd.

Jak powstaje to wino i czym się charakteryzuje? Sprawdź nasz artykuł opisujący wino biodynamiczne.