Biodynamiczne

Riesling Kogelberg 1ÖTW

Jasnożółty słomkowy kolor z zielonym odcieniem. Mnóstwo świeżych moreli, wiciokrzewu, białych kwiatów i nut skórki pomarańczowej. Podniebienie odzwierciedla bogactwo nos, wino pięknie zrównoważone, świeże, mineralne.

Uwielbiamy wina od Barbary Öhlzelt, która wraz z mężem prowadzi biodynamiczną winnicę w regionie Kamptal.  Ten riesling natomiast pochodzi z 65 letnich krzewów i  jest naprawdę świetnym przykładem wysokiej klasy wina typu Erste Lage w doskonałej cenie. Szczególnie polecamy!

 

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

Riesling Ried Blauenstein

Intensywny żółty kolor i nos , delikatnie dymne, pachnie cytrusami, kwiatami i woskiem pszczelim. Smakuje dojrzałymi żółtymi owocami, krzemistością, kwaśnym grapefruitem. Podsumowując- długie, ściągające, wytrawne, ekscytujące i gotowe do picia.

Gruner Vetliner Ried Blauenstein

Wino jest chrupkie, lekko ziołowe z delikatną mineralnością. W ustach dużo zielonego jabłka, oleistości, białego pieprzu, renklody, skórka z cytryny, marcepan. Finisz długi i złożony.

Biodynamiczna uprawa winorośli opiera się na pracach Rudolfa Steinera
i Marii Thun. Obejmuje ona praktyki organiczne, ale zawiera również
filozofię i kosmologię, traktując winnicę jako organizm i dążąc do
osiągnięcia równowagi między sferą fizyczną i wyższą, niefizyczną.
Gleba winnicy jest postrzegana jako część systemu połączonego z
planetą Ziemią, innymi planetami i powietrzem. Praktyki biodynamiczne
zbiegają się z cyklami planet, księżyca i gwiazd.

Jak powstaje to wino i czym się charakteryzuje? Sprawdź nasz artykuł opisujący wino biodynamiczne.