Niefiltrowane

Bacchus Orange

Naturalne, ekologiczne wino pomarańczowe, które zostało wyprodukowane we Francji ze szczepu Gewurztraminer. Winogrona zostały zebrane ręcznie, następnie 8 dni macerowały na skórkach, by potem wino mogło leżakować w kadzi ze stali nierdzewnej. Jest bardzo aromatyczne, kwiatowe. Zawiera zarówno słodkie jak i pikantne nuty. Idealnie sprawdzi się jako aperitif, ale także jako połączenie z daniami kuchni azjatyckiej, meksykańskiej czy z deserami.

Marko Gure Arbasoak

Gure Arbasoak to po baskijsku “nasi przodkowie”. Reprezentuje szacunek dla starożytnej kultury baskijskiej. Fraza na przedniej etykiecie pochodzi z baskijskiego zaklęcia czarownic. Baga, Biga, Higa. Ikimilikiliklik, Izan Ontsa! (Raz, dwa, trzy, abrakadabra, bądź dobry!).

Winnice zlokalizowane są na terenach wioski Kortezubi, w regionie Bizkaia, gdzie znajdują się słynne jaskinie z listy światowego dziedzictwa UNESCO.

70% soku fermentowane jest w beczkach dębowych, a 30% w stalowych kadziach, następnie wino jest starzone na osadzie przez 9 miesięcy i butelkowane bez procesu filtracji. Efektem jest wino o wyjątkowym charakterze.

Marko Gure Arbasoak prezentuje aromaty dojrzałego żółtego jabłka i gruszki, a także nuty ziołowe i kwiatowe. Fermentacja w beczce i bâtonnage dodają dymnej i drożdżowej złożoności, a także kremowej konsystencji. Przyjemne wytrawne i mineralne wykończenie.

94 punkty u Roberta Parkera.

Keskese 2018

Piękne i eleganckie pinot noir z polskiej winnicy Dom Bliskowice zachwyca owocowym nosem, korzennością i ziemistością. Usta są delikatne i soczyste, zrównoważone. Pinot na najwyższym poziomie.

 

Orange Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc z Nowej Zelandii w wersji pomarańczowej. Nos obfituje jak jego klasyczny kolega w owoce egzotyczne, trawiastość i mineralność. Usta natomiast zaskakują słonością i nutami herbacianymi. Wino intensywne, pełne, długie. Prawdziwa gratka dla amatorów tego szczepu.

Pinot Noir

Niekonwencjonalny Pinot, niedojrzałe truskawki, poziomki i wiśnie. Połączenie ziemistych aromatów wraz ze słodyczą wanilii i nutą tymianku. Miękkie, obfitujące w subtelną taninę, nieprześwitujący rubinowy kolor ponadto odświeżające w ustach.  

Kekfrankos

Wino fermentowało i dojrzewało przez 9 miesięcy w stalowym zbiorniku, po czym je rozlano z osadem, bez dodatku siarki. Rubinowa barwa. Nos mocno owocowy: wiśnia, czereśnia, czarna porzeczka, owoce leśne, są też nuty ziemiste, takie jak grafit i burak. W smaku piękne połączenie zwiewności i pełności. Doskonale zbalansowane, o świetnej kwasowości i delikatnych taninach. Elegancki, soczysty kékfrankos. Na aperitif z przyjaciółmi, lekko schłodzony zrobi furorę.

Różowa Pantera

Różowa Pantera to wino wytworzone metodą Merreta, opracowaną w roku 1662, jako jeden ze sposobów robienia wina musującego. Dzięki końcowej fermentacji w butelkach, powstało lekko musujące(perliste) wino, w stylu tzw. PET-NAT-a. Występujący osad, to wynik biologicznych procesów, który wzbogaca smak i aromat trunku. W smaku pięknie owocowe, jeżyna, porzeczka, pestka czereśni. Cukier resztkowy wyważony kwasowością, wysoka pijalność.

Canva 4 & 16

Polska czerwień, która nie musi się czerwienić? Canva od Dom Bliskowice. Dymne wino, owocowe z nutą lukrecji. Usta wiśniowe, śliwkowe z posmakiem wanilli i ziół. Ładnie zarysowana kwasowość i wyważona tanina, polecamy!

Próza

Riesling vlašský z dodatkiem niewielkiego procentu Pesecká leánka zaowocował winem o  aromacie owocowym z delikatną mineralnością. W nosie białe owoce, jabłko, gruszka, akcenty pieprzu. Ciało średnio pełne, soczyste, świeże, żywości dodaje przyjemna kwasowość.  Na podniebieniu jabłko, winna brzoskwinia, pikantne tony i i słony finisz.
Po zbiorze winogrona przez dwa dni były macerowane na skórkach, a po dokładnym tłoczeniu fermentowane, a następnie dojrzewały na osadzie, w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Bez klarowania i filtracji. Wyselekcjonowane drożdże nie były dodawane do fermentacji winogronowej w celu zachowania charakteru wina.

Anarchiste

Muscat inny i nietypowy? Anarchiste jest odpowiedzią. Subtelnie aromatyczny, kwiatowy, maceracja na skórkach dodaje mu ciała i delikatnej pieprzności. Dla amatorów muskatów jak i dla zdecydowanych przeciwników tego szczepu, niespodzianka w butelce gwarantowana.

Gastine

Mała posiadłość (sześć hektarów) Isabelle i Jérémy Decoster Coiffier, w regionie Bugey, jest kopalnią pięknych win. Pracując organicznie i nisko interwencyjnie produkują bardzo czyste i świeże wina. Gastine to mieszanka 70% Gamay i 30% Chardonnay, macerowana przez trzy tygodnie w całych kiściach i starzona przez osiem miesięcy na osadzie w kadziach z włókna szklanego. Jest to bardzo świeża i czysta czerwień, płynna i owocowa. Przepyszne.