🇦🇷 Argentyna

Livvera Bequignol

Za Escala Humana stoi German Masera, który pracuje na starych nasadzeniach, często nietypowych dla Argentyny. Jest jednym z pionierów win naturalnych w Argentynie – dzikie drożdże, spontaniczna fermentacja, ograniczone użycie siarki. Przeciwnik zbyt dużej ekstrakcji, wysokiego alkoholu i wyraźnych nut beczkowych.
Jego Bequignol to wino bardzo lekkie i subtelne. Czerwona porzeczka, malina i żurawina w nosie i biały pieprz. Wiśnie z pestkami i odrobina ziół w ustach. Akcenty owocowe podkreśla żywa kwasowość. Ciekawe nuty wapienne, kredowe w posmaku. Rzadko spotykany przypadek wina zrobionego w 100% z tego zapomnianego szczepu. Dzisiaj dużo częściej spotykanego poza rodzimym południem Francji.

Torrontes

W nosie aromaty soczystych moreli, odrobiny wanilii z domieszką różowych grejpfrutów oraz mocno wybijającymi się kwiatami i winogronami. Styl świeży, wytrawny choć delikatnie podążający w stronę świeżej słodyczy. Podniebienie zachwyca, czuć lekkość i spełnienie, soczystość i bogactwo. Winnice z ponad 2000 m.n.p.m. Zdecydowanie najlepiej czuję się z kulinariami bardziej aromatycznymi, gdzie owocowość kompozycji w aranżacji z dzikim ptactwem, królikiem oraz kaczką, może przynieść niezapomniane wrażenia.

Livvera

Wino butelkowane z osadem. Kolor lekko pomarańczowy. Nos cytrusowy z dominująca nutą skórki pomarańczowej i goździków. Złożony i intensywny. Wyczuwalne akcenty szałwii, melisy i nowozelandzkich odmian chmielu. Usta dość pełne, o dobrej strukturze i przyjemnej kwasowości. Owocowe, ze wskazaniem na kumkwat i yuzu. Bardzo wiekowe nasadzenia, sięgające 1937 roku dają znakomitą koncentrację i głębię smaku.

German Masera pracuje na starych nasadzeniach, często nietypowych dla Argentyny. Jest jednym z pionierów win naturalnych w Argentynie – dzikie drożdże, spontaniczna fermentacja, ograniczone użycie siarki. Przeciwnik zbyt dużej ekstrakcji, wysokiego alkoholu i wyraźnych nut beczkowych.

Kungfu Malbec

Kung Fu zaczyna się od ekologicznie zarządzanej winnicy zasadzonej na glebach wapiennych na wysokości 1350 metrów, w pobliżu północnego krańca doliny Uco. Dzięki spontanicznej fermentacji, połączeniu całych kiści i odszypułkowanych winogron bez dodatku dwutlenku siarki. Rezultatem jest wino obfitujące w czarne i czerwone owoce i fioletowe odcienie oraz ziołowe detale powszechne w tej części Uco. Tekstura zawiera garbniki z gleb wapiennych, ale dojrzałość owocu również odgrywa swoją rolę, dając wrażenie soczystości i soczystości.

Hey Malbec

Soczyste czarne owoce łączą się z fiołkami i czarnym pieprzem, a miękkie i dojrzałe taniny prowadzą do miękkiego i bogatego wykończenia. Uroczy sam lub z soczystym czerwonym mięsem. Przed winifikacją wykonywany jest drobiazgowy wybór ręczny, 70% tego wina dojrzewa w małych betonowych zbiornikach, 30% pozostaje we francuskich beczkach dębowych. Polecane do dań z drobiu, makarony w sosach.

Malbec

Wino skomponowane ze szczepu Malbec – najbardziej charakterystycznej odmiany dla Argentyny. 40% tego wina dojrzewa przez 8 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego aby udoskonalić jego strukturę. Bukiet jest pełen owoców – aromaty śliwek i pigwy elegancko przeplatają się z aromatami dębiny. W ustach pełne czarnych owoców z nutą lukrecji. Lekko korzenne i gęste. Bogaty i długi finisz z akcentem dymu i wanilii.

Kungfu pet nat

„Kung Fu jest jak powrót do Hej, wyobraziłem sobie wino, które będzie ciosem, wino bez siarczynów, wino bez skazy, piękne, czyste z czystą intensywnością, które kopie w głowę, ale z równowagą, jak sztuki walki”. – Matias Riccitelli

Seleccion De Bodega Malbec

Intensywna, ciemnofioletowa barwa. Aromaty jeżyn, świeżych jagód, malin oraz aromatów mineralnych (kreda, grafit). Na podniebieniu świetna struktura i świeżość dzięki zrównoważonej kwasowości. Mocne, soczyste taniny i trwały finisz.

[vivino]1525764[/vivino]

Don Malbec

Głęboka fioletowa czerwień. Intensywne aromaty czarnej śliwki, dojrzałych truskawek, jagód i jeżyn. Wyraźne akcenty wanilii, cedru i kakao. W ustach śliwki i dzikie jagody, z delikatną nutą mineralną. Wino bogate, o dobrze zrównoważonej strukturze, mocnej taninie i orzeźwiającej kwasowości. Długotrwały i oleisty finisz, przywodzący na myśl marmoladę z czerwonych owoców z wyraźną nutą dębu.

[vivino]1537722[/vivino]

Sierra Los Andes Malbec 0,75l

Klasyczny argentyński Malbec wyróżniający się delikatnością i owocowością. W kieliszku rubinowo czerwony z fioletowawym odcieniem. Zapach intensywnie owocowy, z wyraźnymi nutami poziomki i wiśni. W smaku łagodne z dobrze ułożonymi taninami. Dominują smaki czerwonych owoców, w tym czereśni i wiśni z delikatnym słonawym posmakiem. Długi i przyjemny finisz. Podawać do czerwonych mięs, w szczególności do wieprzowiny, żeberek i dojrzewających szynek.

AMARU Malbec

Wyłącznie dojrzałe i starannie selekcjonowane grona odmiany Malbec posłużyły do stworzenia tego wyjątkowego wina. Dojrzewanie trwało 9 miesięcy, przy czym 70% wina leżakowało w beczkach z francuskiej i amerykańskiej dębiny, a pozostałe 30% w kadziach ze stali nierdzewnej. Barwa żywa, ciemno- czerwona z fioletowymi refleksami. Aromat to kompozycja śliwkowej konfitury, rodzynek, czekolady i dębiny. W ustach pełne, z miękką i słodką taniną. Perfekcyjnie harmonijne, o znakomitej równowadze pomiędzy soczystością czerwonych owoców i wpływem dębiny. Finisz długi i elegancki. Idealne do czerwonych mięs, twardych serów oraz wędzonek.

Gran Reserva Malbec

Głęboka fioletowo-czerwona barwa. Ekspresyjny i owocowy nos, z akcentem świeżych śliwek, i jagód, uzupełnionych nutą fiołków oraz wędzonymi aromatami dębu. Na podniebieniu wyraźnie owocowe o aksamitnej teksturze i dobrej równowadze. Wino posiada krągłe i słodkie taniny oraz długi finisz.