🇦🇹 Austria

Riesling Kogelberg 1ÖTW

Jasnożółty słomkowy kolor z zielonym odcieniem. Mnóstwo świeżych moreli, wiciokrzewu, białych kwiatów i nut skórki pomarańczowej. Podniebienie odzwierciedla bogactwo nos, wino pięknie zrównoważone, świeże, mineralne.

Uwielbiamy wina od Barbary Öhlzelt, która wraz z mężem prowadzi biodynamiczną winnicę w regionie Kamptal.  Ten riesling natomiast pochodzi z 65 letnich krzewów i  jest naprawdę świetnym przykładem wysokiej klasy wina typu Erste Lage w doskonałej cenie. Szczególnie polecamy!

 

Straden Sauvignon Blanc

W nosie dojrzałe żółte owoce: brzoskwinia, gruszka, biała porzeczka, melon. Całość dopełnia  odrobina melisy i trawiastość charakterystyczna dla Sauvignon Blanc.  Na podniebieniu świeżość, owoce, lekka pikantność, mineralność, delikatny akcent grejpfruta na finiszu. To wino dojrzewało na osadzie co dodaje lekko kremowej struktury. Eleganckie, klasyczne Sauvignon Blanc ze Styrii szczególnie dobrze komponuje się z gotowaną rybą, daniami z rukolą, kuchnią azjatycką lub owocowym curry.

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!

Riesling Ried Blauenstein

Intensywny żółty kolor i nos , delikatnie dymne, pachnie cytrusami, kwiatami i woskiem pszczelim. Smakuje dojrzałymi żółtymi owocami, krzemistością, kwaśnym grapefruitem. Podsumowując- długie, ściągające, wytrawne, ekscytujące i gotowe do picia.

Gruner Vetliner Ried Blauenstein

Wino jest chrupkie, lekko ziołowe z delikatną mineralnością. W ustach dużo zielonego jabłka, oleistości, białego pieprzu, renklody, skórka z cytryny, marcepan. Finisz długi i złożony.

Gemischter Satz

Klasyczne wiedeńskie wino. Różne szczepy winogron uprawiane w jednej winnicy były zbierane i winifikowane razem, tak by dać wino na potrzeby domu i lokalnych gospód. Tę tradycję we współczesnych czasach wzmocnił charyzmatyczny Fritz Wieninger robiąc z Gemister Satz lokalną gwiazdę. Rześkie, krystalicznie czyste i przyjemnie aromatyczne. Pachnie białymi kwiatami, cytrusami oraz alpejską łąką. Usta subtelne, orzeźwiające, cytrusowo kwasowe z łagodną mineralną końcówką.

Prima Donna

Prima Donna to zawsze pierwsze wino Birgit z rocznika. Celem jest przekazać jak najszybciej smak owoców roku zbiorów, co wyraża się w kwiatowo-owocowym stylu szczepu. Ma wysoką kwasowość, rześkość i łatwość w piciu, troszkę zieloności-białe porzeczki, trawa, agrest. Nieskomplikowane, bezpretensjonalne i zwiewne.

Chłodna i spontaniczna fermentacja w stalowej kadzi, dobowa maceracja na skórkach. miesiąc po zbiorach jest butelkowane. Nieklarowane i niefiltrowane.

Loibenberg Riesling Smaragd

Piękna zielonożółta barwa. Wino eleganckie o delikatnych aromatach miodu, imbiru, cytrusów i mokrej skały. Usta złożone, z nutą brzoskiń i lemonki oraz wyraźną, świdrującą mineralnością. Wino długie o genialnej równowadze pomiędzy delikatną słodyczą i kwasowością.

FLORA

Veltliner ze starszych ponad 30-letnich krzewów winorośli, dopracowany,skoncentrowany i orzeźwiający. Elegancję i lekkość pozyskuje z kredowego podłoża winnicy starożytnego Carnuntum, co więcej napawa nas aromatami trawy cytrynowej, alpejskich ziół, cukru waniliowego i zielonych jabłek. Dla każdego!

Chłodna i spontaniczna fermentacja w stalowej kadzi, dobowa maceracja na skórkach. Miesiąc później butelkowane.

Zirkus Sauvignon Blanc

„Cyrk to jedyne miejsce na świecie, w którym można śnić z otwartymi oczami” – powiedział Ernest Hemmingway.

Eleganckie i młode Sauvignon Blanc z nutami porzeczki, kredowego podłoża i owoców egzotycznych, delikatnie wyczuwalne smaki młodych zielonych warzyw. Wypełnione świeżością dającą wrażenie akrobacji i finezji w ustach, pełne ducha.

Sauvignon Blanc – szczep tysiąca twarzy, który czuje się jak w domu na całym świecie i wszędzie jest naprawdę wyjątkowy! To wino tańczy w ustach pijącego – jest ciekawe, eleganckie, zaskakujące. Tak ekscytujące jak pierwsza wizyta w cyrku 🙂 Z pewnością przyniesie Wam ukojenie w zimowy wieczór, przeniesie w letnie podróże i przypomni o ‘młodym duchu’, którego każdy z nas przecież ze sobą niesie. Dajmy się porwać odrobinie spontaniczności!

Foam Vulkan

Meinklang jest jednym z najciekawszych austriackich producentów ekologicznych. Certyfikowana przez firmę Demeter biodynamika, to rzemieślnicze zapraszanie naturalnie stylizowanych i świeżych win z Burgenlandu.

[vivino]163573275[/vivino]

Ein Traum

Połączenie trzech najważniejszych czerwonych szczepów austriackich to zamysł winiarki, która w najlepszych rocznikach pragnie uzyskać wino kompletne i unikatowe. Rubinowy kolor, bogate aromaty i elegancja na podniebieniu. Wiśnie, pestka, przyprawy. Pozycja obowiązkowa.