🇨🇿 Czechy

Blanc de Noir Sekt Brut Nature

167,40 

Czeski Sekt i to nie byle jaki, tego trzeba spróbować! Wyprodukowany metodą tradycyjną, rok na osadzie, część fermentowana i starzona w beczkach, ten Pinot Noir jest doskonałą alternatywą dla klasycznego szampana. Delikatne, ale bogate, z jabłkowymi skórkami i drożdżowymi, biszkoptowymi aromatami. Elegancka struktura, jakościowy bąbel, wytrawny finisz – bardzo z klasą. Idealne na uroczystości.

Dodaj do koszyka

HERR GEWURTZ

Powstały kolor jest efektem maceracji, jest lekko złotawy, mętny. W nosie wyczujemy nuty róży, skórki z pomarańczy, liczi czy przypraw. Zaskakuje kwasowością i mocą aromatów grejpfruta, niedojrzałej gruszki czy cytryny. Mineralne i nieskomplikowane.

Fermentowane częściowo w stalowej kadzi i dębowej beczce, miesięczna maceracja na skórkach a następnie dojrzewane około 4 miesięcy na osadzie, bez dodatku siarki. Niefiltrowane.

Pinot Noir

Niekonwencjonalny Pinot, niedojrzałe truskawki, poziomki i wiśnie. Połączenie ziemistych aromatów wraz ze słodyczą wanilii i nutą tymianku. Miękkie, obfitujące w subtelną taninę, nieprześwitujący rubinowy kolor ponadto odświeżające w ustach.  

Sauvignon Orange

W nosie bogate nuty owoców – skórka cytryny i limonki, pigwa, kandyzowany imbir. Owocowy charakter dopełnia trwiastość, typowa dla tego szczepu. W smaku solidna kwasowość i dobrze zbalansowana tanina, subtelnie słone i intensywne w smaku – z posmakiem kiszonych cytryny.

Blaufränkisch 21

Blaufrankisch zwany w Czechach Frankovką w wydaniu winnicy Donatus daje wino lekkie, owocowe i niezwykle soczyste. Nos przepełniony jest aromatami hibiskusa i róży. Podniebienie charakteryzuje soczystość żurawiny i czerwonej porzeczki. Nie brakuje tu również żywej kwasowości i delikatnej mineralności. Piękna pijalność, czysta przyjemność!

Pinot Noir

Wino ma jaśniejszy rubinowy kolor. Aromat jest energiczny i wyrazisty, z nutami czerwonych owoców pestkowych, nutami kwiatowymi i subtelnym śladem lukrecji lub pieprzu. Na podniebieniu wino jest średnio zbudowane, z przyjemną soczystością młodych owoców pestkowych i świeżą kwasowością. W winie znajdziemy nuty truskawki, czerwonej porzeczki czy fiołka. Bardzo delikatne taniny i dłuższy owocowy posmak z nutą mineralności.Fermentacja na skórkach przez 2 tygodnie w otwartej kadzi. Następnie wino było starzone przez 11 miesięcy w używanej beczce z francuskiego dębu bez dodatku jakichkolwiek dodatków.

Riesling

Riesling wyjątkowo bogaty w aromaty za sprawą szlachetniej pleśni, która dodała bukietoowi kompleksowości i słodyczy. Na podniebieniu całkowicie wytrawny, aromatyczny, pełny, świeży, długi finisz.

Ryzlink rýnský

Dwumiesięczna maceracja na skórkach, a następnie tłoczenie i rozlewanie do beczek. Następnie dojrzewanie na grubym osadzie w dębowej beczce. Efekt, pełne, strukturalne wino pomarańczowe o mocnej kwasowości i zintegrowanych taninach. W nosie świeży sok winogronowy, morele, nuty herbaciane i biały pieprz. Z potencjałem dojrzewania. Butelkowanie bez filtracji, klarowania i SO2.

Riesling

Riesling reński stworzony z minimalną ingerencją winiarzy. Jest złotawy i przejrzysty. Wyczujemy w nim żółte jabłka i gruszki, grapefruit, krem cytrynowy, delikatną taninę, nutę kwiatową. Na końcu rubaszny, surowy i kredowy, smukła soczysta kwasowość.

Macerowane 2 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, dojrzewane do wiosny na osadzie i butelkowane bez dodatku siarki . Nieklarowane i niefiltrowane.

Muškát Cuvee Wasteland

Najmłodsze wino winnicy, pochodzi z 30-letnich krzewów posadzonych na lekkich glebach piaskowo-żwirowych. Ma w sobie mnóstwo świeżych aromatów pomarańczy, brzoskwini, orientalnych przypraw, dojrzałych gruszek i polnych kwiatów. Umiarkowana kwasowość zrównoważona jest delikatnym cukrem, choć wciąż wytrawne. Orzeźwia i sprawia niesamowitą przyjemność.

Macerowane 2 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, butelkowane bez dodatku siarki na początku Listopada danego rocznika. Nieklarowane i niefiltrowane.

Ryšák Pét-Nat

Jedno z najmłodszych win z winnicy, pochodzi z kilku szczepów białych jaki czerwonych. Pachnie i smakuje świeżo zerwanymi truskawkami, drożdżówką z poziomkami i wiśniowym kisielem. Młode i świeże, delikatnie musujące z wysoką kwasowością, która świetnie współgra z pozostawionym osadem. Idealne dla wszystkich.

Macerowane 4 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, butelkowane bez dodatku siarki w celu dofermentowania już w butelce pozostawiony został cukier na poziomie 4g/L. Nieklarowane i niefiltrowane.

Pink

Ma jasno łososiowy kolor. Ukazuję aromaty truskawek i leśnych owoców. Jest wytrawne, świeże, niefiltrowane! Opływająca usta kwasowość nakłania do picia go w nieskończoność. Niewymagające, lecz mające strukturę i długi smak.

Rosé uzyskane z bezpośredniego wyciśnięcia, fermentowane w stalowej kadzi a następnie dojrzewane około 9 miesięcy na osadzie w 500l używanych beczkach z francuskiego dębu.