SklepEntre Vinyes

Brisat 2019

Brisat nie jest winogronem, ale terminem oznaczającym produkcję wina skin-contact w Penedes w Katalonii! Tu mamy do czynienia ze 100% Xarel-lo ze starych krzewów.

Idealne wino pomarańczowe “na start”. Częściowo fermentowane na skórkach przez 14 dni,  spędziło następnie 8 miesięcy w glinianych amforach i stalowych zbiornikach. Ma bardzo jasny kolor, niską zawartość alkoholu, jest rześkie i świeże, a jednocześnie miękkie i pijalne. Piękny owocowy aromat z lekką nutą soli. Doskonałe samo lub z różnymi potrawami.

Oníric Sotaterra

Hiszpańskie białe wino naturalne, pochodzi z organicznej produkcji w regionie Penedès w Katalonii. Nieklarowane i niefiltrowane, więc przed otwarciem najlepiej delikatnie wstrząsnąć butelkę do góry.

Cudownie pijalne Macabeu z bardzo starych winnic. Te nisko wydajne winorośle wytwarzają skoncentrowane winogrona, które dają piękną złożoność i wyrazistość gotowego produktu. Przez krótką styczność ze skórką podczas fermentacji, wino nie wchłania wystarczająco koloru, aby można było je zaklasyfikować jako wino pomarańczowe. Jednak maceracja nadaje mu przyjemną, aromatyczną głębię i teksturę. Miękkie i fascynujące wino o doskonałej równowadze świeżych owoców i minerałów. W wieku 9 miesięcy w zakopanych amforach.

Oníric Pet-Nat

Świeże i ekscytujące wino musujące z Katalonii. Wykonane metodą przodków (Pet-Nat), to mieszanka odmian Xarel-lo i Muscat. Wino jest pięknie aromatyczne, teksturowe, kredowe ale również soczyste i jest idealnym trunkiem na słoneczny dzień. Nieklarowane i niefiltrowane, więc przed otwarciem najlepiej delikatnie wstrząsnąć go do góry, aby rozpuścił całe dobro, podobnie jak mętny sok jabłkowy.

Świeże, z aromatami gruszki, ananasa oraz jogurtu pomarańczowego.