Sauvignon Blanc

Straden Sauvignon Blanc

W nosie dojrzałe żółte owoce: brzoskwinia, gruszka, biała porzeczka, melon. Całość dopełnia  odrobina melisy i trawiastość charakterystyczna dla Sauvignon Blanc.  Na podniebieniu świeżość, owoce, lekka pikantność, mineralność, delikatny akcent grejpfruta na finiszu. To wino dojrzewało na osadzie co dodaje lekko kremowej struktury. Eleganckie, klasyczne Sauvignon Blanc ze Styrii szczególnie dobrze komponuje się z gotowaną rybą, daniami z rukolą, kuchnią azjatycką lub owocowym curry.

Sauvignon Blanc

Po ukończeniu studiów winiarskich w Dijon i pracy za granicą w RPA i Australii, młody winiarz Florian Mollet przejął rodzinną winnicę w 2000 roku z zamiarem uczynienia z niej jednej z największych posiadłości w Sancerre. Miał trochę przewagi, biorąc pod uwagę, że Mollet kontroluje winnicę Clos du Roc de l’Abbaye, jedną z największych terroir w Sancerre, która jest w posiadaniu rodziny od 1850 roku.

Tutaj mamy do czynienia z subtelnym sauvignon blanc z nutami kwiatu czarnego bzu, agrestu, pąków czarnej porzeczki i bukszpanu. Na podniebieniu świeże, harmonijne z dobrze wyważoną kwasowością. 

Orange Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc z Nowej Zelandii w wersji pomarańczowej. Nos obfituje jak jego klasyczny kolega w owoce egzotyczne, trawiastość i mineralność. Usta natomiast zaskakują słonością i nutami herbacianymi. Wino intensywne, pełne, długie. Prawdziwa gratka dla amatorów tego szczepu.

Sauvignon Orange

W nosie bogate nuty owoców – skórka cytryny i limonki, pigwa, kandyzowany imbir. Owocowy charakter dopełnia trwiastość, typowa dla tego szczepu. W smaku solidna kwasowość i dobrze zbalansowana tanina, subtelnie słone i intensywne w smaku – z posmakiem kiszonych cytryny.

Sauvignon Blanc

Niezwykle intensywne i aromatyczne Sauvignon Blanc, klasyczny przykład interpretacji słynnego stylu Marlborough z najlepszych działek Greywacke. Aromaty owoców tropikalnych pojawiają się jako pierwsze, a guawa, rześka gruszka i biała brzoskwinia dodają kompleksowości tej pysznej sałatce owocowej. Na podniebieniu jest obfite, a zarazem orzeźwiające z dojrzałym ananasem i limonkowym sherbetem, z dodatkiem kwiatu czarnego bzu i nutami kwiatów cytrusowych.

Sancerre

Sancerre w wydaniu bardzo aromatycznym i owocowym. Posiada delikatną żółtą barwę ze złotymi refleksami. W zapachu pojawiają się nuty kwiatów drzew owocowych oraz aromat agrestu i owoców tropikalnych. Obecna w tle mineralność nadaje mu równowagę i elegancję. Na podniebieniu bardzo lekkie, żywe i orzeźwiające.

Sapientia Sauvignon Blanc

Sapienta ma jasno-żółty kolor z zielonkawymi odcieniami.
Nos charakteryzuje intensywność aromatu z dominującymi nutami skoszonej trawy, cytrusów i ziół takich jak mięta, kolendra i świeża bazylia.
Podniebienie  jest okrągłe i zrównoważone. W fazie retronasalnej powracają aromaty wyczuwalne w nosie. Doskonałe do picia samodzielnie lub z daniami rybnymi, owocami morza, makaronem, ryżem lub zupami. Idealne z sushi.

Spy Valley Sauvignon Blanc

Spy Valley Sauvignon Blanc ma jasną, delikatną barwę.Wyraziste, charakterystyczne dla szczepu nuty limonki, grejpfruta, agrestu, marakuji i białej nektarynki przeplatają się z mineralnością. Delikatna kwasowość oraz niska zawartość cukru resztkowego tworzą niezobowiązujące, świeże wino. Posiada długi, przyjemny finisz.
Zbierane w szczytowym momencie dojrzałości smakowej. Delikatna ekstrakcja soku, osiadanie na zimno i fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz część w starszym dębie.

Coterie Semillon – Sauvignon Blanc

Coterie łączy szczep Semillon z Sauvignon Blanc (tak jak białe wina w regionie Bordeaux), pierwszy szczep jest fermentowany w dębowych beczkach i trzymany 10 miesięcy, drugi w kadzi stalowej i leżakowany na osadzie w rożnych formach. Cały koncept współpracuje idealnie, w efekcie otrzymujemy strukturalne, kremowe, o atrakcyjnej aromatyczności białe wino, zdecydowanie dobry wybór dla kolacyjnych zapotrzebowań. Aromaty trawy, lemongras, koper włoski, grejpfrut, trochę egzotyki, biały melon, zielone mango. Usta szybko wypełnione, dużo wina, szerokie, pełne, czuć bogactwo owocu, struktury, dużo dzieje się w samej końcówce. Jest co podziwiać.

Sauvignon Blanc

Aromat:
Jasny żółty kolor z zielonymi refleksami .Orzeźwiający zapach cytrusów – różowego grapefruita, pomelo, skórki cytryny i świeżo skoszonej trawy
Smak:
W ustach limonka, cytryna i grejpfrut z pikantną, mineralna nutą. Wino wyraziste i eleganckie, intensywne, dobrze zrównoważone, z orzeźwiąjącym zakończeniem
Potrawy:
Aperitif, ostrygi, owoce morza, ryby – sushi i sashimi, krewetki, kraby i homary, łosoś wędzony, cevice z ryb, carpaccio ze świeżego łososia, carpaccio lub tatar z tuńczyka, francuskie kozie sery – Banon, Charolais, Crottin de Chavignol, Picodon, Pelardon, Rocamadour

Zirkus Sauvignon Blanc

„Cyrk to jedyne miejsce na świecie, w którym można śnić z otwartymi oczami” – powiedział Ernest Hemmingway.

Eleganckie i młode Sauvignon Blanc z nutami porzeczki, kredowego podłoża i owoców egzotycznych, delikatnie wyczuwalne smaki młodych zielonych warzyw. Wypełnione świeżością dającą wrażenie akrobacji i finezji w ustach, pełne ducha.

Sauvignon Blanc – szczep tysiąca twarzy, który czuje się jak w domu na całym świecie i wszędzie jest naprawdę wyjątkowy! To wino tańczy w ustach pijącego – jest ciekawe, eleganckie, zaskakujące. Tak ekscytujące jak pierwsza wizyta w cyrku 🙂 Z pewnością przyniesie Wam ukojenie w zimowy wieczór, przeniesie w letnie podróże i przypomni o ‘młodym duchu’, którego każdy z nas przecież ze sobą niesie. Dajmy się porwać odrobinie spontaniczności!