Semillon

Lola

Lola co  roku jest trochę inna. W 2019 roku Semillon stanowi 46%, 30% Clairette, z równowagą podzieloną między Vermentino i Viognier. Semillon jest uprawiany w dolinie Barossa od 1850 roku i jest godnie uhonorowany w tym winie. Semillon pochodzi z trzech starych winnic (60, 70 i 90 lat) położonych w Ebenezer, u podnóża wzgórz w pobliżu Bethany i na dnie doliny w pobliżu rzeki Para. Clairette jest uprawiana na wzniesieniu w Rowland Flat po wschodniej stronie doliny. Ten późno dojrzewający szczep o doskonałej retencji kwasów zapewnia dodatkową świeżość. Viognier i Vermentino dodają tekstury i soczystych aromatów owoców pestkowych.
Przepiękna, niekonwencjonalna biel, z aromatami cytryny, zieleni, świeżych moreli i miodu oraz cielistym, orzeźwiającym podniebieniem. Wino, które bez wątpienia zachwyci Cię tak jak nas.

Coterie Semillon – Sauvignon Blanc

Coterie łączy szczep Semillon z Sauvignon Blanc (tak jak białe wina w regionie Bordeaux), pierwszy szczep jest fermentowany w dębowych beczkach i trzymany 10 miesięcy, drugi w kadzi stalowej i leżakowany na osadzie w rożnych formach. Cały koncept współpracuje idealnie, w efekcie otrzymujemy strukturalne, kremowe, o atrakcyjnej aromatyczności białe wino, zdecydowanie dobry wybór dla kolacyjnych zapotrzebowań. Aromaty trawy, lemongras, koper włoski, grejpfrut, trochę egzotyki, biały melon, zielone mango. Usta szybko wypełnione, dużo wina, szerokie, pełne, czuć bogactwo owocu, struktury, dużo dzieje się w samej końcówce. Jest co podziwiać.