Spätburgunder

Puszta Libre

Claus Preisinger zrobił swoje pierwsze wino, gdy miał zaledwie 20 lat i szybko powiększył 3 hektary rodzinnych winnic nad jeziorem Neusiedlersee w Burgenlandzie (Austria) do 19 ha. Jest najmłodszym członkiem Pannobile, grupy stworzonej w celu promowania unikalnego charakteru terroir Burgenlandu i lokalnych odmian, a także obiecującym nowym austriackim producentem.

Puszta Libre! pochodzi z winnic położonych na północnym brzegu Jeziora Nezyderskiego na bardzo zróżnicowanych glebach piaszczysto-gliniastych, z krzemieniem, kwarcem, łupkiem i wapieniem. Opierając swoją pracę na zasadach biodynamicznych Rudolfa Steinera, Claus utrzymuje naturalną równowagę winnicy, stosując wyłącznie praktyki organiczne i biodynamiczne.

Puszta Libre  to cuvée, którego całe grona poddawane są maceracji węglowej z lekką ekstrakcją. Fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży, a wino starzeje się w 3000-litrowych kadziach. Ostatecznie wino jest butelkowane bez filtrowania, klarowania i dodawania siarki.

Wino gładkie, soczyste, owocowe, z odrobiną mineralności zdecydowanie należy pić schłodzone!